Upieczone rogaliki drożdżowe z marmoladą na talerzu.

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki z marmoladą, których robienie może być pyszną zabawą dla całej rodziny.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 250 g masła
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka (0,5 szklanki)
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • marmolada
  • żółtko, łyżka mleka (do posmarowania)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Masło roztopić i ostudzić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdże, cukier i letnie mleko rozetrzeć w misce. Gdy zaczyn podrośnie dodać umyte jajka, przesianą mąkę, szczyptę soli i roztopione masło. Ciasto dobrze wyrobić i włożyć na około 30 minut do lodówki. Następnie podzielić je na dwie części, z każdej z nich uformować kulę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować wałkiem koło na grubość 5 mm, podzielić nożem na 8 równych części, na każdą położyć marmoladę (patrz zdjęcia). Zwijać ciasto tak, aby kąt ostry wypadł na wierzchu, boki zagiąć, aby nadać kształt rogalika. Ułożyć na blaszce, pozostawić, żeby trochę podrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka. Z przygotowanej porcji ciasta wyjdzie 16 sztuk rogalików. Piec w temperaturze 175°C przez 20 ~ 25 minut.

Po upieczeniu można rogaliki polukrować, ale jeśli marmolada jest bardzo słodka, nie jest to konieczne.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Rogaliki drożdżowe z marmoladąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.