Upieczone rogaliki drożdżowe z jabłkami na talerzu.

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

Maślane rogaliki drożdżowe z jabłkami, smakują na co dzień i od święta.

Dla tylu osób Sztuk: 16   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml mleka
  • 4 większe jabłka
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 0,5 cytryny
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżeczką cukru, przykryć świeżą ściereczką, odstawić. Mąkę zagnieść z jajem i masłem. Następnie dodać podrośnięty rozczyn i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce około godziny (nie dodawać cukru). Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wykrawać kółka np. szklanką (patrz zdjęcia). W każdy krążek zawinąć cząstkę jabłka i odkładać na blaszkę. Włożyć do piekarnika o temperaturze 180°C  na około 30 minut,  po upieczeniu zrobić lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować nim jeszcze ciepłe drożdżowe rogaliki z jabłkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Rogaliki drożdżowe z jabłkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.