Maślane rogaliki drożdżowe z jabłkami, smakują na co dzień i od święta.
Sztuk: 16 Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka
- 4 większe jabłka
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 0,5 cytryny
Sposób wykonania
Drożdże rozetrzeć z mlekiem i łyżeczką cukru, przykryć świeżą ściereczką, odstawić. Mąkę zagnieść z jajem i masłem. Następnie dodać podrośnięty rozczyn i jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce około godziny (nie dodawać cukru). Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wykrawać kółka np. szklanką (patrz zdjęcia). W każdy krążek zawinąć cząstkę jabłka i odkładać na blaszkę. Włożyć do piekarnika o temperaturze 180°C na około 30 minut, po upieczeniu zrobić lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny i posmarować nim jeszcze ciepłe drożdżowe rogaliki z jabłkami.
0 komentarzy do: “Rogaliki drożdżowe z jabłkami”Dodaj swój