Wspaniałe risotto cytrynowe z nutą mięty. Może być daniem samodzielnym albo dodatkiem do mięs czy ryb.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 35 min.Składniki
- 200 g ryżu do risotta
- 500 ml bulionu warzywnego
- 275 ml cydru
- 4 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
Sposób wykonania
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Listki mięty opłukać, osuszyć, poodrywać listki od gałązek i posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, wsypać ryż i podsmażyć, mieszając przez 4 minuty na małym ogniu. Ryż musi zrobić się szklisty. Wlać cydr, zamieszać. Gdy odparuje, podlać jedną łyżką wazową bulionu. Gdy ponownie odparuję, podlać następną porcją bulionu. Czynność tę powtarzać, jednocześnie nie zapominając mieszać aby risotto nie przywarło do dna garnka. Gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu.
Gdy ryż jest już miękki, zdjąć z ognia. Następnie dodać otartą skórkę z oraz sok z cytryny, posiekane listki mięty oraz parmezan. Wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem około 5 minut. Można doprawić solą, ale należy pamiętać, że bulion był słony i parmezan również ma wyrazisty smak.
Moja rada:
Risotto podaje się bezpośrednio po przygotowaniu. Zawarty w nim ser nie nadaje się do odgrzewania.
bardzo dobre
Dziękujemy!