Racuchy z dyni na talerzu.

Racuchy z dyni

Słoneczne racuchy z dyni, posypane cukrem pudrem, pachnące migdałami pyszności.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 400 - 500 g dyni
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • cukier puder
  • płatki migdałów
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Na suchej patelni uprażyć garść lub dwie płatków migdałów. Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion i utrzeć na tarce o dużych otworach. Żółtka ubić z cukrem, dodać śmietanę, przesianą mąkę, utartą dynię oraz szczyptę sody i wszystko wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą składników. Bezpośrednio po przygotowaniu ciasta kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuchy. Podawać gorące.

Moja propozycja:

Racuchy z dyni podawać bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałów.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Racuchy z dyniDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.