Słoneczne racuchy z dyni, posypane cukrem pudrem, pachnące migdałami pyszności.



Ciasto:Składniki
- 400 - 500 g dyni
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek śmietany 12%
- 150 g mąki pszennej
- szczypta sody
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
- płatki migdałów
Sposób wykonania
Na suchej patelni uprażyć garść lub dwie płatków migdałów. Dynię umyć, obrać, oczyścić z nasion i utrzeć na tarce o dużych otworach. Żółtka ubić z cukrem, dodać śmietanę, przesianą mąkę, utartą dynię oraz szczyptę sody i wszystko wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą składników. Bezpośrednio po przygotowaniu ciasta kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuchy. Podawać gorące.
Moja propozycja:
Racuchy z dyni podawać bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i uprażonymi płatkami migdałów.
Wow świetnie wyglądają
Dziękujemy, smakują też świetnie