Usmażone racuchy serowe na talerzu z dodatkami.

Racuchy serowe

Pachnące wanilią, z kleksem śmietany, dzwonkami pomarańczy, muśnięte czekoladą. Pyszne racuchy serowe.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g sera białego dobrze odciśniętego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej klarowane masło)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ser biały zmielić w maszynce do mięsa. Jaja umyć.  Pomarańczę umyć, sparzy, wytrzeć papierowym ręcznikiem i zetrzeć połowę skórki na drobnej tarce. Do sera dołożyć żółtka, mąkę, cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać aby powstała jednolita masa. Uformować grubszy wałek na stolnicy, pokroić na krążki grubości jednego centymetra, lekko spłaszczyć. Każdy racuch obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanych jajkach i ponownie w bułce tartej. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć bezpośrednio po panierowaniu rumieniąc z każdej strony na złoty kolor.

Moja propozycja:

Usmażone racuchy serowe można polać płynną czekoladą, przyozdobić kawałkami pomarańczy oraz kleksem gęstej śmietany. Można również posypać cukrem pudrem lub polać gęstym sokiem owocowym, ale gęstą śmietanę należy podać obowiązkowo.

Utartą skórkę z pomarańczy można zastąpić skórką z cytryn lub limonki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

0 komentarzy do: “Racuchy seroweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.