Ryżowe racuszki tak pyszne, że można lizać paluszki!



Racuszki:Składniki
- 1 l mleka
- 200 g ryżu białego (najlepiej okrągłego)
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- sól
Sposób wykonania
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Wsypać ryż i gotować na bardzo małym ogniu około 30 minut przez cały czas mieszając. Ryż powinien wchłonąć całe mleko. Pozostawić do wystygnięcia. Do przestudzonego ryżu wbić trzy jajka, dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką porcje masy ryżowej i smażyć racuszki, z każdej strony po 2-3 minuty. Usmażone zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Moja propozycja:
Racuszki ryżowe można podać z figami w syropie. Można podać z uprażonymi jabłkami i posypać cukrem pudrem. Można podać z owocami sezonowymi lub z kompotu i kleksem śmietany...
0 komentarzy do: “Racuchy ryżowe z figami”Dodaj swój