Racuszki ryżowe na talerzu z figami w syropie.

Racuchy ryżowe z figami

Ryżowe racuszki tak pyszne, że można lizać paluszki!

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Racuszki:
  • 1 l mleka
  • 200 g ryżu białego (najlepiej okrągłego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • sól
Figi w syropie
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mleko zagotować z cukrem waniliowym, dwiema łyżkami cukru i szczyptą soli. Wsypać ryż i gotować na bardzo małym ogniu około 30 minut przez cały czas mieszając. Ryż powinien wchłonąć całe mleko. Pozostawić do wystygnięcia. Do przestudzonego ryżu wbić trzy jajka, dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką porcje masy ryżowej i smażyć racuszki, z każdej strony po 2-3 minuty. Usmażone zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Moja propozycja:

Racuszki ryżowe można podać z figami w syropie. Można podać z uprażonymi jabłkami i posypać cukrem pudrem. Można podać z owocami sezonowymi lub z kompotu i kleksem śmietany...

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Racuchy ryżowe z figamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.