Racuchy drożdżowe... „a racuszki - wprost lizać paluszki, Takich nigdzie i nikt wam nie poda!”
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiRacuchy:
- 300 g mąki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 125 ml mleka (0,5 szklanki)
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- klarowane masło lub olej do smażenia
- 330 g śmietany 18%
- cukier waniliowy
Sposób wykonania
Drożdże włożyć do dużej miski, zalać letnim mlekiem, dosypać łyżkę cukru i rozetrzeć. Przykryć i pozostawić, do czasu aż rozczyn zacznie pracować. Następnie dodać mąkę, stopione masło, jajka i dobrze wyrobić ciasto mikserem. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Racuchy drożdżowe można zacząć smażyć, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, nabierać łyżką porcje ciasta i smażyć wpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Najlepiej smażyć na wolnym ogniu, wówczas ciasto pięknie wyrośnie i nie przypali się. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.
Moja propozycja:
Świetnym dodatkiem do racuchów drożdżowych jest sos waniliowy i owoce, na przykład maliny. Jeśli nie ma sezonu na maliny, mogą to być truskawki, jagody lub uprażone jabłka.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, optymalnie można dodać łyżeczkę cukru.
Wyglądało bardzo apetycznie, więc wypróbowałam. Wybrałam wersję z jabłkami. Bardzo smaczne ! Polecam zarówno dorosłym jak i dzieciom. Wypróbowałam również mieszankę mąki pszennej i owsianej. Można zrobić je tylko mąki gryczanej. To propozycja dla uczulonych na gluten.
Do sosu dodałam jogurtu. To wersja dietetyczna.
Racuchy wprowadzę na stałe do swojego jadłospisu. Są pyszne!
Cieszy nas, że nasz przepis natchnął Panią do kuchennych eksperymentów. Dziękujemy za komentarz i życzymy dalszych kulinarnych przygód.