Pyzy, parowce, pampuchy różne nazwy puchatych klusek drożdżowych gotowanych na parze. Przysmak kuchni wielkopolskiej.
Dla 5 - 6 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 45 min.Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 220 ml mleka (1 szklanka)
- 1 jajko
- 1, 5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Sposób wykonania
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, rozkruszone drożdże i rozmieszać. Przykryć świeżą ściereczką i pozostawić aż rozczyn zacznie pracować. Następnie dodać jajko, łyżkę oleju, szczyptę soli, przesianą mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto ponownie przykryć ściereczką, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość około dwóch centymetrów i powycinać krążki małą foremką lub szklanką. Pyzy przykryć ściereczką na stolnicy aby podrosły. Wkładkę do gotowania na parze posmarować olejem, włożyć do garnka. Gotować pyzy partiami po kilka sztuk, każdą partię około 7 - 8 minut. Należy gotować na bardzo wolnym ogniu, aby para na pokrywce nie skraplała się i nie nakapała na pyzy. Na końcu wszystkie odgrzać, podawać gorące.
Moja propozycja:
Pyzy dobrze smakują z pieczenią wieprzową sosem i buraczkami. Znakomicie pasują do gulaszy, zrazów, ważne jest, aby mogły wchłaniać dużo sosu.
Tradycyjnie w kuchni wielkopolskiej pyzy podaje się do kaczki nadziewanej jabłkami, z dużą ilością sosu. Nieodzownym wówczas warzywem jest gotowana czerwona kapusta z goździkami.
0 komentarzy do: “Pyzy”Dodaj swój