Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami na talerzu.

Pulpety w sosie pomidorowym

Klasyczne pulpety w wyrazistym sosie pomidorowym, pachnące tymiankiem podane z młodymi zieniaczkami.

Dla tylu osób Dla 3 - 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Pulpety:
  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka listków tymianku świeżego
  • sól, imbir
  • świeży tymianek do dekoracji
Sos:
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki miodu lub szczypta cukru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Moja propozycja:

Mięso opłukać, osuszyć, zmielić i włożyć do miski. Do mięsa dodać jajko, dwie łyżki tartej bułki, tymianek suchy i świeży oraz sól i imbir według własnego smaku. Wszystkie składniki na pulpety dobrze wyrobić, a następnie mocząc ręce w zimnej wodzie formować kulki. Do garnka wlać około 200 mililitrów wody, lekko posolić, przykryć pokrywką i zagotować. Na wrzątek wkładać pulpety i gotować około 30 minut.

Sos. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i zmiksować. Cytrynę wyszorować i zetrzeć skórkę z połowy. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Czosnek obrać. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze przesmażyć, dolać pomidory oraz dosypać skórkę z cytryny i sól. Gotować, aż woda z pomidorów odparuje, wszystkie składniki rozgotują się i powstanie gęsty sos. Pulpety zabezpieczyć przed ostygnięciem, a wodę od ich gotowania przelać przez sitko i doda do sosu. Chwilę pogotować, doprawić sokiem z cytryny i miodem. Jeśli jest zbyt luźny dołożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Moja propozycja warzywa to:

Pulpety w sosie pomidorowym podawać z ziemniakami z wody, ale również dobrze smakują z makaronem, ryżem czy kaszą. Na pulpety można nałożyć gałązkę świeżego tymianku dla dekoracji oraz podkreślenia smaku.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Pulpety w sosie pomidorowymDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.