Klasyczne pulpety w wyrazistym sosie pomidorowym, pachnące tymiankiem podane z młodymi zieniaczkami.
Dla 3 - 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiPulpety:
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki lub schabu
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka tymianku suszonego
- 1 łyżka listków tymianku świeżego
- sól, imbir
- świeży tymianek do dekoracji
- 500 g pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 0,5 łyżeczki miodu lub szczypta cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
Sposób wykonania
Moja propozycja:
Mięso opłukać, osuszyć, zmielić i włożyć do miski. Do mięsa dodać jajko, dwie łyżki tartej bułki, tymianek suchy i świeży oraz sól i imbir według własnego smaku. Wszystkie składniki na pulpety dobrze wyrobić, a następnie mocząc ręce w zimnej wodzie formować kulki. Do garnka wlać około 200 mililitrów wody, lekko posolić, przykryć pokrywką i zagotować. Na wrzątek wkładać pulpety i gotować około 30 minut.
Sos. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i zmiksować. Cytrynę wyszorować i zetrzeć skórkę z połowy. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Czosnek obrać. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać cebulkę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę jeszcze przesmażyć, dolać pomidory oraz dosypać skórkę z cytryny i sól. Gotować, aż woda z pomidorów odparuje, wszystkie składniki rozgotują się i powstanie gęsty sos. Pulpety zabezpieczyć przed ostygnięciem, a wodę od ich gotowania przelać przez sitko i doda do sosu. Chwilę pogotować, doprawić sokiem z cytryny i miodem. Jeśli jest zbyt luźny dołożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
0 komentarzy do: “Pulpety w sosie pomidorowym”Dodaj swój