Delikatne koperkowe pulpety z białego mięsa polane wyrazistym sosem musztardowym. Smaczny, lekki obiad.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 -3 łyżek tartej bułki
- 2 łyżki mleka
- 0,5 litra wywaru z warzyw lub pęczek włoszczyzny
- sól, imbir
Sos:
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 300 ml wody od gotowania pulpetów
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 2 -3 łyżki musztardy kremskiej
- sól
Sposób wykonania
Pulpety. Mięso mielone z piersi indyka włożyć do miski, dodać dwa żółtka, mleko, bułkę tartą, sól oraz imbir i wyrobić na jednolitą masę. Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekany koperek, chwilę udusić i dodać do mięsnej masy. Ponownie wyrobić masę na pulpety. Zwilżonymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na deseczkę. Pulpety włożyć do wrzącego wywaru z warzyw i gotować około 15 minut na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.
Wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora oczyścić, podzielić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Można dodać listek laurowy i parę kulek ziela angielskiego, gałązkę lubczyku, należy gotować pod przykryciem około 30 minut. Wywar przecedzić przez sito.Sos. Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę energicznie mieszając. Do powstałej białej zasmażki wlać bulion przecedzony przez sito, w którym gotowały się pulpety. Cały czas energiczni mieszając, dodać musztardę. Na końcu dodać śmietankę i dalej mieszać aby powstał jednolity sos.Moja propozycja:
Pulpety z koperkiem i sosem musztardowym dobrze smakują z duszonymi ziemniakami posypanymi uprażonymi pestkami dyni oraz chrupiącymi listkami botwinki polanymi sosem winegret.
0 komentarzy do: “Pulpety”Dodaj swój