Gotowe pulpety z dodatkami na talerzu.

Pulpety

Delikatne koperkowe pulpety z białego mięsa polane wyrazistym sosem musztardowym. Smaczny, lekki obiad.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 -3 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 litra wywaru z warzyw lub pęczek włoszczyzny
  • sól, imbir
Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 300 ml wody od gotowania pulpetów
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 2 -3 łyżki musztardy kremskiej
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Pulpety. Mięso mielone z piersi indyka włożyć do miski, dodać dwa żółtka, mleko, bułkę tartą, sól oraz imbir i wyrobić na jednolitą masę. Na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać posiekany koperek, chwilę udusić i dodać do mięsnej masy. Ponownie wyrobić masę na pulpety. Zwilżonymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na deseczkę. Pulpety włożyć do wrzącego wywaru z warzyw i gotować około 15 minut na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.

Wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera i pora oczyścić, podzielić na mniejsze części, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić. Można dodać listek laurowy i parę kulek ziela angielskiego, gałązkę lubczyku, należy gotować pod przykryciem około 30 minut. Wywar przecedzić przez sito.Sos. Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę energicznie mieszając. Do powstałej białej zasmażki wlać bulion przecedzony przez sito, w którym gotowały się pulpety. Cały czas energiczni mieszając, dodać musztardę. Na końcu dodać śmietankę i dalej mieszać aby powstał jednolity sos.

Moja propozycja:

Pulpety z koperkiem i sosem musztardowym dobrze smakują z duszonymi ziemniakami posypanymi uprażonymi pestkami dyni oraz chrupiącymi listkami botwinki polanymi sosem winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “PulpetyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.