Pstrąg obsypany ziołami, wypełniony świeżym koperkiem, obłożony kawałeczkami masła, upieczony w piekarniku. Wykwintne i smaczne danie.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 3 pstrągi
- 3 łyżeczki przyprawy do ogórków konserwowych (koper, gorczyca biała, chrzan i czosnek suszony, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny)
- gałązki świeżego koperku
- masło
- sól
Sposób wykonania
Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć. Suszoną przyprawę do ogórków utłuc w moździerzu. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i umieścić na nim pstrągi. Ryby obsypać przyprawą z obu stron i w środku, delikatnie posolić, brzuszki wypełnić świeżymi gałązkami koperku. Obłożyć kawałeczkami masła, włożyć masło również do środka. Piec około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
Moja propozycja:
Pstrą pieczony jest bardzo delikatny w smaku. Świetny dodatkiem do niego są lekko ugotowane jabłka, brokuły ugotowane na parze oraz pieczywo.
0 komentarzy do: “Pstrąg pieczony”Dodaj swój