Gotowy przysmak sułtański w misce.

Przysmak sułtański

Sałatka śledziowa o słodkawo-kwaskowym smaku, czyli przysmak sułtański.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
  • 4 płaty śledzi w occie  (ok. 0,5 kg)
  • 100 g rodzynek
  • 1 cebula
  • 2 ~ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać oczyszczone rodzynki. Podlać odrobiną zalewy octowej od śledzi, ewentualnie wodą. Gdy rodzynki napęcznieją, a cebulka będzie uprażona, dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić, aby składniki połączyły się w gęsty sos. Podczas gdy sos na przysmak sułtański studzi się, pokroić śledzie w grubą kostkę. Przełożyć kawałki ryby do miski, zalać ostudzonym sosem rodzynkowym, wymieszać.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Przysmak sułtańskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.