Sałatka śledziowa o słodkawo-kwaskowym smaku, czyli przysmak sułtański.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.Składniki
- 4 płaty śledzi w occie (ok. 0,5 kg)
- 100 g rodzynek
- 1 cebula
- 2 ~ 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
Sposób wykonania
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać oczyszczone rodzynki. Podlać odrobiną zalewy octowej od śledzi, ewentualnie wodą. Gdy rodzynki napęcznieją, a cebulka będzie uprażona, dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić, aby składniki połączyły się w gęsty sos. Podczas gdy sos na przysmak sułtański studzi się, pokroić śledzie w grubą kostkę. Przełożyć kawałki ryby do miski, zalać ostudzonym sosem rodzynkowym, wymieszać.
oj zjadłoby się