Przepiórki nafaszerowane cząstkami jabłek, z nutą masła, pachnące majerankiem.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 6 przepiórek
- 1 jabłko
- 6 łyżeczek masła
- majeranek
- sól, imbir
Sposób wykonania
Przepiórki umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i podzielić na cząstki. Przepiórki oprószyć solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Do każdego ptaszka włożyć łyżeczkę masła i cząstkę jabłka. Nóżki związać grubszą nitką i unieść w górę, tak aby masło podczas pieczenia nie wypłynęło a mięso przeszło maślanym smakiem.
Przepiórki włożyć do rękawa do pieczenia, przełożyć całość na blaszkę. W paru miejscach przedziurawić rękaw szpikulcem aby para miała ujście. Piec w piekarniku około 50 - 60 minut w temperaturze 200°C.
Moja propozycja:
Mięso przepiórek jest bardzo delikatne dlatego najlepiej będą do niego smakować łagodne w smaku warzywa na przykład groszek zielony i marchewka gotowana oraz duszone ziemniaki posypane pachnącym koperkiem.
0 komentarzy do: “Przepiórki”Dodaj swój