Upieczone przepiórki z dodatkami na talerzu.

Przepiórki

Przepiórki nafaszerowane cząstkami jabłek, z  nutą masła, pachnące majerankiem.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 przepiórek
  • 1 jabłko
  • 6 łyżeczek masła
  • majeranek
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Przepiórki umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i podzielić na cząstki. Przepiórki oprószyć solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Do każdego ptaszka włożyć łyżeczkę masła i cząstkę jabłka. Nóżki związać grubszą nitką i unieść w górę, tak aby masło podczas pieczenia nie wypłynęło a mięso przeszło maślanym smakiem.

Przepiórki włożyć do rękawa do pieczenia, przełożyć całość na blaszkę. W paru miejscach przedziurawić rękaw szpikulcem aby para miała ujście. Piec w piekarniku około 50 - 60 minut w temperaturze 200°C.

Moja propozycja:

Mięso przepiórek jest bardzo delikatne dlatego najlepiej będą do niego smakować łagodne w smaku warzywa na przykład groszek zielony i marchewka gotowana oraz duszone ziemniaki posypane pachnącym koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “PrzepiórkiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.