Potrawka z kurczaka na talerzu z dodatkami.

Potrawka z kurczaka

Klasyczna potrawka z kurczaka. Delikatne mięso otulone białym cytrynowym sosem nasyconym rodzynkową słodkością.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Mięso:
  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • sól
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • rosół od gotowania kurczaka
  • sok z połowy lub całej cytryny
  • cukier
  • 2 - 3 garście rodzynek
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, poodcinać tłuste kawałki skóry i włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, opłukać pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Zalać niewielką ilości wody, posolić, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę lubczyku i gotować pod przykryciem do miękkości.

W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę. Następnie zalać zimnym mlekiem i energicznie mieszać, aby nie postały grudki. Dolać szklankę rosołu od gotowania mięsa, wymieszać, aby powstał jednolity sos. Następnie dołożyć opłukane rodzynki, chwilę pogotować, aby napęczniały i oddały słodycz. Na końcu wlać śmietankę. Sok z połowy cytryny wlać do kubeczka, dolać parę łyżek sosu i wymieszać. W ten sposób zahartować sos, aby śmietanka nie oważyła się garnku. Wlać sok do garnka z sosem, doprawić cukrem, ewentualnie solą czy dodatkowo sokiem z cytryny. Sos powinien być słodko-kwaśny.Na talerz wyłożyć ugotowane, gorące mięso i polać sosem.

Moja propozycja:

Klasyczna potrawka najlepiej smakuje z białym ryżem z warzywami gotowanymi na parze, na przykład z marchewką.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Potrawka z kurczakaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.