Klasyczna potrawka z kurczaka. Delikatne mięso otulone białym cytrynowym sosem nasyconym rodzynkową słodkością.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.SkładnikiMięso:
- 6 pałek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- gałązka lubczyku
- sól
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka maki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- rosół od gotowania kurczaka
- sok z połowy lub całej cytryny
- cukier
- 2 - 3 garście rodzynek
Sposób wykonania
Mięso opłukać, poodcinać tłuste kawałki skóry i włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, opłukać pokroić na mniejsze kawałki i dodać do mięsa. Zalać niewielką ilości wody, posolić, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę lubczyku i gotować pod przykryciem do miękkości.
W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę i mieszając zrobić białą zasmażkę. Następnie zalać zimnym mlekiem i energicznie mieszać, aby nie postały grudki. Dolać szklankę rosołu od gotowania mięsa, wymieszać, aby powstał jednolity sos. Następnie dołożyć opłukane rodzynki, chwilę pogotować, aby napęczniały i oddały słodycz. Na końcu wlać śmietankę. Sok z połowy cytryny wlać do kubeczka, dolać parę łyżek sosu i wymieszać. W ten sposób zahartować sos, aby śmietanka nie oważyła się garnku. Wlać sok do garnka z sosem, doprawić cukrem, ewentualnie solą czy dodatkowo sokiem z cytryny. Sos powinien być słodko-kwaśny.Na talerz wyłożyć ugotowane, gorące mięso i polać sosem.Moja propozycja:
Klasyczna potrawka najlepiej smakuje z białym ryżem z warzywami gotowanymi na parze, na przykład z marchewką.
0 komentarzy do: “Potrawka z kurczaka”Dodaj swój