Dużo kolorów, dużo smaków owianych harmonijnym zapachem wschodu. Potrawka azjatycka zachęca "zjedz mnie".
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik kukurydzy miniaturowej (300 g netto 135 g)
- 150 ml bulionu
- 3 łyżki oleju
- 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sezamu
- natka pietruszki
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Czosnek obrać, a kukurydzę odcedzić na sicie. Rozgrzać w garnku olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodać obie pokrojone cebule, papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć dwie minuty. Dodać kukurydzę i smażyć kolejne dwie minuty. Wlać sos sojowy, bulion i chwilkę pogotować. Na końcu doprawić sosem sambal oelek i zaciągnąć sos koncentratem pomidorowym. Sezam zrumienić na suchej patelni i posypać nim nałożoną już na talerze potrawkę azjatycką.
Moja propozycja:
Potrawkę azjatycką należy serwować z ryżem, ale z makaronem ryżowym też dobrze smakuje. Można przyozdobić natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Potrawka azjatycka”Dodaj swój