Potrawka azjatycka na talerzu z dodatkami.

Potrawka azjatycka

Dużo kolorów, dużo smaków owianych harmonijnym zapachem wschodu. Potrawka azjatycka zachęca "zjedz mnie".

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 słoik kukurydzy miniaturowej (300 g netto 135 g)
  • 150 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • natka pietruszki
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Papryki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Czosnek obrać, a kukurydzę odcedzić na sicie. Rozgrzać w garnku olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodać obie pokrojone cebule, papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek smażyć dwie minuty. Dodać kukurydzę i smażyć kolejne dwie minuty. Wlać sos sojowy, bulion i chwilkę pogotować. Na końcu doprawić sosem sambal oelek i zaciągnąć sos koncentratem pomidorowym. Sezam zrumienić na suchej patelni i posypać nim nałożoną już na talerze potrawkę azjatycką.

Moja propozycja:

Potrawkę azjatycką należy serwować z ryżem, ale z makaronem ryżowym też dobrze smakuje. Można przyozdobić natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Potrawka azjatyckaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.