Policzki wieprzowe na talerzy z dodatkami.

Policzki wieprzowe

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z nutą jałowca, majeranku i czosnku.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 25 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 policzki wieprzowe (500 - 600 g)
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 kulek jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody (najlepiej dzień wcześniej, moczyć całą noc).

Policzki wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron. Zrumienione policzki wyjąć. Do garnka dołożyć łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, dodać płaską łyżeczkę mąki, zrobić zasmażkę, podlać zimną wodą od moczenia grzybów i energicznie zamieszać, aby nie powstały grudki. Do garnka dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, kulki jałowca, listek laurowy, sól, napęczniałe grzyby suszone oraz obsmażone policzki wieprzowe. Garnek przykryć pokrywką i całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i grzybów. W razie potrzeby, należy dolać troszkę wody do garnka. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Moja propozycja:

Do policzków wieprzowych w sosie grzybowym znakomicie smakuje palona kasza gryczana oraz delikatne zielone szparagi. Cenionym dodatkiem może być lampka czerwonego wytrawnego wina

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Policzki wieprzoweDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.