Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z nutą jałowca, majeranku i czosnku.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 25 min.Składniki
- 3 policzki wieprzowe (500 - 600 g)
- 2 garści suszonych grzybów leśnych
- 3 ząbki czosnku
- 6 kulek jałowca
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka majeranku
- mąka pszenna
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody (najlepiej dzień wcześniej, moczyć całą noc).
Policzki wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obu stron. Zrumienione policzki wyjąć. Do garnka dołożyć łyżkę masła, a kiedy się rozpuści, dodać płaską łyżeczkę mąki, zrobić zasmażkę, podlać zimną wodą od moczenia grzybów i energicznie zamieszać, aby nie powstały grudki. Do garnka dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, kulki jałowca, listek laurowy, sól, napęczniałe grzyby suszone oraz obsmażone policzki wieprzowe. Garnek przykryć pokrywką i całość dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i grzybów. W razie potrzeby, należy dolać troszkę wody do garnka. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem i ewentualnie solą.Moja propozycja:
Do policzków wieprzowych w sosie grzybowym znakomicie smakuje palona kasza gryczana oraz delikatne zielone szparagi. Cenionym dodatkiem może być lampka czerwonego wytrawnego wina
0 komentarzy do: “Policzki wieprzowe”Dodaj swój