Polewka z jajkami w koszulkach na talerzu oraz smażone ziemniaczki.

Polewka

Staropolska polewka z maślanki, z jajkami w koszulkach i ze smażonymi ziemniakami. Warto wyciągać stare przepisy i nie zapominać, co jadali nasi dziadowie.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min. 
Składniki   Składniki
 Polewka:
  • 1 litr maślanki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki mąki krupczatki
Dodatki:
  • 8 jaj
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka ziół (np przyprawa do ziemniaków lub grilla)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zagotować w garnku 250 ml wody z vegetą i kminkiem, chwilę pogotować aby kminek uwolnił swój aromat. W 125 ml wody rozmieszać dwie łyżki mąki, wlać do garnka mieszając aby nie powstały grudki. Następnie wlać maślankę, dalej mieszać. Do wrzącej polewki wbić jajka i gotować jeszcze przez osiem minut na wolnym ogniu aby się ugotowały. W tym czasie w garnku nie mieszać!

Moja propozycja:

Polewka jest daniem postnym, ale warto ją wzbogacić śmietaną lub łyżką masła. Tradycyjnym dodatkiem do niej są smażone ziemniaki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “PolewkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.