Staropolska polewka z maślanki, z jajkami w koszulkach i ze smażonymi ziemniakami. Warto wyciągać stare przepisy i nie zapominać, co jadali nasi dziadowie.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 20 min.SkładnikiPolewka:
- 1 litr maślanki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka vegety
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 8 jaj
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka ziół (np przyprawa do ziemniaków lub grilla)
Sposób wykonania
Zagotować w garnku 250 ml wody z vegetą i kminkiem, chwilę pogotować aby kminek uwolnił swój aromat. W 125 ml wody rozmieszać dwie łyżki mąki, wlać do garnka mieszając aby nie powstały grudki. Następnie wlać maślankę, dalej mieszać. Do wrzącej polewki wbić jajka i gotować jeszcze przez osiem minut na wolnym ogniu aby się ugotowały. W tym czasie w garnku nie mieszać!
Moja propozycja:
Polewka jest daniem postnym, ale warto ją wzbogacić śmietaną lub łyżką masła. Tradycyjnym dodatkiem do niej są smażone ziemniaki.
0 komentarzy do: “Polewka”Dodaj swój