Delikatne białe mięso otulone puszystym kubraczkiem podane z groszkiem i marchewką. Proste w wykonaniu polędwiczki w cieście, którym nie można się oprzeć.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 500 g polędwiczek kurzych
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 12 g maki pszennej
- 6 łyżek śmietany 12%
- szczypta soli
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrobić ciasto. Do miski wbić białka, szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę, śmietanę, żółtka i delikatnie połączyć na jednolite masę. Rozgrzać olej na patelni, zanurzać kawałki mięsa w cieście i smażyć około 18 minut. Wpierw z jednej strony, później obrócić, zmniejszyć ogień i dalej smażyć, aby mięso doszło. Dobrze jest smażyć polędwiczki równocześnie na dwóch patelniach, żeby podać wszystkie na stół ciepłe.
Moja propozycja:
Polędwiczki w cieście dobrze smakują z gotowaną marchewką i groszkiem. Można oczywiście podać z innymi sezonowymi warzywami na przykład brokułami, szparagami, sałatą czy kalafiorem. Niezależnie jakich warzyw użyjemy to znakomitym uzupełnieniem jest białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Polędwiczki w cieście”Dodaj swój