Polędwiczki w cieście na talerzu z groszkiem i marchewką.

Polędwiczki w cieście

Delikatne białe mięso otulone puszystym kubraczkiem podane z groszkiem i marchewką. Proste w wykonaniu polędwiczki w cieście, którym nie można się oprzeć.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g polędwiczek kurzych
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Ciasto:
  • 2 jajka
  • 12 g maki pszennej
  • 6 łyżek śmietany 12%
  • szczypta soli
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrobić ciasto. Do miski wbić białka, szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę, śmietanę, żółtka i delikatnie połączyć na jednolite masę. Rozgrzać olej na patelni, zanurzać kawałki mięsa w cieście i smażyć około 18 minut. Wpierw z jednej strony, później obrócić, zmniejszyć ogień i dalej smażyć, aby mięso doszło. Dobrze jest smażyć polędwiczki równocześnie na dwóch patelniach, żeby podać wszystkie na stół ciepłe.

Moja propozycja:

Polędwiczki w cieście dobrze smakują z gotowaną marchewką i groszkiem. Można oczywiście podać z innymi sezonowymi warzywami na przykład brokułami, szparagami, sałatą czy kalafiorem. Niezależnie jakich warzyw użyjemy to znakomitym uzupełnieniem  jest białe wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Polędwiczki w cieścieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.