Polędwica z czarnego dorsza otoczona aurą aromatycznych ziół i otulona kożuszkiem jajecznym.



Składniki
- 400 g polędwicy z czarnego dorsza
- 1 jajko
- 0,5 cytryny
- przyprawy (gorczyca biała, imbir, tymianek, bazylia, rozmaryn, czosnek sypki)
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól
Sposób wykonania
Polędwicę z czarnego dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na dwie części, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Do moździerza włożyć parę kuleczek gorczycy białej i utłuc na miałki proszek. Następnie dodać po szczypcie tymianku, bazylii, rozmarynu i chwilę utrzeć. aby rozdrobnić zioła, które po tym zabiegu uwolnią swój aromat. Na końcu dosypać odrobinę sypkiego czosnku i imbiru. Przygotowaną przyprawą obsypać rybę z dwóch stron, włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Jajko wbić na duży talerz, roztrzepać, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Polędwicę z dorsza obtoczyć w mące a następnie w przygotowanym cieście jajecznym. Na patelni rozgrzać mocno olej, dodać masło i smażyć rybę po parę minut z obydwu stron.
Moja propozycja:
Do tak usmażonego polędwicy z czarnego dorsz ziemniaki: z wody, puree, pieczone oraz wszelkie surówki czy warzywa gotowane na parze.
Moja propozycja to ponacinany bakłażan, poprzekładany plasterkami czosnku, lekko posolony i popieprzony, oblany oliwą z oliwek i zapieczony w piekarniku.
0 komentarzy do: “Polędwica z czarnego dorsza”Dodaj swój