Usmażona polędwica z czarnego dorsza.

Polędwica z czarnego dorsza

Polędwica z czarnego dorsza otoczona aurą aromatycznych ziół i otulona kożuszkiem jajecznym.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 400 g polędwicy z czarnego dorsza
  • 1 jajko
  • 0,5 cytryny
  • przyprawy (gorczyca biała, imbir, tymianek, bazylia, rozmaryn, czosnek sypki)
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Polędwicę z czarnego dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na dwie części, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Do moździerza włożyć parę kuleczek gorczycy białej i utłuc na miałki proszek. Następnie dodać po szczypcie tymianku, bazylii, rozmarynu i chwilę utrzeć. aby rozdrobnić zioła, które po tym zabiegu uwolnią swój aromat. Na końcu dosypać odrobinę sypkiego czosnku i imbiru. Przygotowaną przyprawą obsypać rybę z dwóch stron, włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Jajko wbić na duży talerz, roztrzepać, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Polędwicę z dorsza obtoczyć w mące a następnie w przygotowanym cieście jajecznym. Na patelni rozgrzać mocno olej, dodać masło i smażyć rybę po parę minut z obydwu stron.

Moja propozycja:

Do tak usmażonego polędwicy z czarnego dorsz ziemniaki: z wody, puree, pieczone oraz wszelkie surówki czy warzywa gotowane na parze.

Moja propozycja to ponacinany bakłażan, poprzekładany plasterkami czosnku, lekko posolony i popieprzony, oblany oliwą z oliwek i zapieczony w piekarniku.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Polędwica z czarnego dorszaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.