Delikatna polędwica z piekarnika otulona aromatem ziół prowansalskich.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 duża polędwica wieprzowa ok. 700 g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól
Sposób wykonania
Z polędwicy poodcinać tłuste włókna, opłukać i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Bazylię, oregano, cząber, tymianek, słodką paprykę oraz imbir wymieszać w małej miseczce, a następnie obsypać nimi polędwicę. Tak przygotowane mięso przykryć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Kiedy polędwica wchłonie aromat przypraw, należy je usunąć, zwłaszcza czosnek, który może się przypalić i zgorzknieć. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć ją z każdej strony. Zaraz po obsmażeniu, przełożyć do brytfanny, posolić według uznania i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 - 25 minut.
Po wyjęciu z pieca należy nakryć brytfannę folią aluminiową na parę minut by polędwica nie ostygła. Nie można jej od razu kroić gdyż wypuściłaby sok i byłaby sucha.
Moja propozycja:
Do polędwicy dobrze smakują ziemniaczki upieczone w piekarniku oraz brukselka z wody.
0 komentarzy do: “Polędwica”Dodaj swój