225 Upieczona polędwica na talerzu z dodatkami.

Polędwica

Delikatna polędwica z piekarnika otulona aromatem ziół prowansalskich.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 duża polędwica wieprzowa ok. 700 g
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Z polędwicy poodcinać tłuste włókna, opłukać i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i natrzeć nim mięso. Bazylię, oregano, cząber, tymianek, słodką paprykę oraz imbir wymieszać w małej miseczce, a następnie obsypać nimi polędwicę. Tak przygotowane mięso przykryć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Kiedy polędwica wchłonie aromat przypraw, należy je usunąć, zwłaszcza czosnek, który może się przypalić i zgorzknieć. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć ją z każdej strony. Zaraz po obsmażeniu, przełożyć do brytfanny, posolić według uznania i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 - 25 minut.

Po wyjęciu z pieca należy nakryć brytfannę folią aluminiową na parę minut by polędwica nie ostygła. Nie można jej od razu kroić gdyż wypuściłaby sok i byłaby sucha.

Moja propozycja:

Do polędwicy dobrze smakują ziemniaczki upieczone w piekarniku oraz brukselka z wody.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “PolędwicaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.