Placki ziemniaczane wzbogacone twarogiem z sosem pieczarkowym. Danie proste, smaczne i tanie.
Dla 3 - 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiPlacki ziemniaczane z twarogiem:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 150 g twarogu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- 2 łyżki masła
- 250 g małych pieczarek
- 250 ml zimnego mleka
- 1 cebula
- 1 płaska łyżka mąki krupczatki
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 0,25 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, imbir
Sposób wykonania
Placki. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub w malakserze i przełożyć do miski. Jeśli są młode i puściły dużo wody, to trochę odlać. Cebulę obrać, zmiksować blenderem i dołożyć do ziemniaków. Następnie wbić dwa jajka do masy ziemniaczanej, wsypać mąkę, sól, pieprz, dołożyć rozdrobniony twaróg, jedną łyżkę oleju i wyrobić mikserem. Na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem nakładać niewielkie placuszki i smażyć około trzy minuty z każdej strony.
Sos. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać oczyszczone pieczarki i chwilę je przesmażyć mieszając aby cebulka się nie przypaliła. Zasypać pieczarki mąką, zamieszać a kiedy powstanie biała zasmażka, podlać zimnym mlekiem i energicznie rozrabiać. Posolić, dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na wolnym ogniu, aż pieczarki będą dobre. Na końcu połączyć ze śmietanką.Placki ziemniaczane z twarogiem, jak każde placki ziemniaczane, są najsmaczniejsze podane bezpośrednio po usmażeniu. Z dodatkiem sosu pieczarkowego i posypane natką pietruszki stanowią smaczny posiłek.
0 komentarzy do: “Placki ziemniaczane z twarogiem”Dodaj swój