Placki ziemniaczane z twarogiem na talerzu z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane z twarogiem

Placki ziemniaczane wzbogacone twarogiem z sosem pieczarkowym. Danie proste, smaczne i tanie.

Dla tylu osób Dla 3 - 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Placki ziemniaczane z twarogiem:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 150 g twarogu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos pieczarkowy:
  • 2 łyżki masła
  • 250 g małych pieczarek
  • 250 ml zimnego mleka
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka mąki krupczatki
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 0,25 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Placki. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub w malakserze i przełożyć do miski. Jeśli są młode i puściły dużo wody, to trochę odlać. Cebulę obrać, zmiksować blenderem i dołożyć do ziemniaków. Następnie wbić dwa jajka do masy ziemniaczanej, wsypać mąkę, sól, pieprz, dołożyć rozdrobniony twaróg, jedną łyżkę oleju i wyrobić mikserem. Na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem nakładać niewielkie placuszki i smażyć około trzy minuty z każdej strony.

Sos. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać oczyszczone pieczarki i chwilę je przesmażyć mieszając aby cebulka się nie przypaliła. Zasypać pieczarki mąką, zamieszać a kiedy powstanie biała zasmażka, podlać zimnym mlekiem i energicznie rozrabiać. Posolić, dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na wolnym ogniu, aż pieczarki będą dobre. Na końcu połączyć ze śmietanką.Placki ziemniaczane z twarogiem, jak każde placki ziemniaczane, są najsmaczniejsze podane bezpośrednio po usmażeniu. Z dodatkiem sosu pieczarkowego i posypane natką pietruszki stanowią smaczny posiłek.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Placki ziemniaczane z twarogiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.