Gotowe placki ziemniaczane z łososiem na talerzu.

Placki ziemniaczane z łososiem

Chrupiące placki ziemniaczane z kleksem gęstego jogurtu i plastrem wędzonego łososia. Takie proste danie, a smakuje niebiańsko!

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule lub jedna duża
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Wierzch:
  • 200 g łososia wędzonego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Cebulę rozdrobnić blenderem i dołożyć do miski z utartymi ziemniakami. Dosypać mąkę, wbić dwa całe jajka, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej, wkładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki ziemniaczane z każdej strony po kilka minut. Następnie zdejmować z patelni i przekładać na chwilkę na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy usmażone placki ziemniaczane ociekają z tłuszczu, na patelni należy smażyć następną partię.

Podawać jeszcze gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem, z kleksem jogurtu greckiego lub gęstej śmietany oraz plastrem wędzonego łososia. Można udekorować gałązką świeżego koperku. Białe wytrawne wino będzie świetnym uzupełnieniem dania.

Moja rada:

Placki ziemniaczane warto smażyć jednocześnie na kilku patelniach. Wówczas wszystkie usmażą się w tym samym czasie i można je od razu podawać na stół.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Placki ziemniaczane z łososiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.