Chrupiące placki ziemniaczane z kleksem gęstego jogurtu i plastrem wędzonego łososia. Takie proste danie, a smakuje niebiańsko!



Placki ziemniaczane:Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule lub jedna duża
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 200 g łososia wędzonego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób wykonania
Cebulę obrać. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Cebulę rozdrobnić blenderem i dołożyć do miski z utartymi ziemniakami. Dosypać mąkę, wbić dwa całe jajka, posolić, popieprzyć i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno olej, wkładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki ziemniaczane z każdej strony po kilka minut. Następnie zdejmować z patelni i przekładać na chwilkę na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy usmażone placki ziemniaczane ociekają z tłuszczu, na patelni należy smażyć następną partię.
Podawać jeszcze gorące posypane świeżo zmielonym pieprzem, z kleksem jogurtu greckiego lub gęstej śmietany oraz plastrem wędzonego łososia. Można udekorować gałązką świeżego koperku. Białe wytrawne wino będzie świetnym uzupełnieniem dania.
0 komentarzy do: “Placki ziemniaczane z łososiem”Dodaj swój