Usmażone placki ziemniaczane po żydowsku na talerzu.

Placki ziemniaczane po żydowsku

Placki ziemniaczane polane gęstym miodem, posypane aromatycznymi orzechami, słodkimi rodzynkami... czyli po żydowsku.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Placki ziemniaczane:
  • 1,5  kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia
Dodatki:
  • orzechy
  • rodzynki
  • miód
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej użyć do ucierania malaksera). Do przetartych ziemniaków dodać mąkę, sól i wbić całe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść niedużą ilość ciasta, rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć szybko na ostrym ogniu z dwóch stron. Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i cienkie. Bezpośrednio po usmażeniu podawać. Można je serwować posypane cukrem, przesmażonymi owocami czy konfiturami. Jednak placki ziemniaczane po żydowsku to placki podane z miodem, rodzynkami, orzechami.

Moja rada:

Placki ziemniaczane są najsmaczniejsze, gdy ciasto przygotowane jest się bezpośrednio przed smażeniem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Placki ziemniaczane po żydowskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.