Placki ziemniaczane polane gęstym miodem, posypane aromatycznymi orzechami, słodkimi rodzynkami... czyli po żydowsku.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiPlacki ziemniaczane:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól
- olej do smażenia
- orzechy
- rodzynki
- miód
Sposób wykonania
Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej użyć do ucierania malaksera). Do przetartych ziemniaków dodać mąkę, sól i wbić całe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść niedużą ilość ciasta, rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć szybko na ostrym ogniu z dwóch stron. Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i cienkie. Bezpośrednio po usmażeniu podawać. Można je serwować posypane cukrem, przesmażonymi owocami czy konfiturami. Jednak placki ziemniaczane po żydowsku to placki podane z miodem, rodzynkami, orzechami.
Moja rada:
Placki ziemniaczane są najsmaczniejsze, gdy ciasto przygotowane jest się bezpośrednio przed smażeniem.
Z orzechami, rodzynkami i miodem jeszcze nie jadła…. Ciekawe połączenie:) Wyglądają pysznie:)
Dziękujemy za pozytywną opinię i cieszymy się, że mogliśmy zaproponować coś nowego. Pozdrawiamy, Smaczki