Pyszny placek ze śliwkami i kruszonką pachnący cynamonem.
Blaszka: 32 cm x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 ~ 800 g śliwek
Kruszonka:
- 125 g masła
- 140 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
Śliwki opłukać w durszlaku, gdy ociekną z wody każdą przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę. W rondlu rozpuścić masło, dosypać cukier i mieszać na wolnym ogniu dopóki się nie rozpuści. Dodać cynamon i podgrzewać (przez krótką chwilę), aby wyzwolił swój aromat. Zdjąć rondel z kuchenki, dosypać mąkę i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić ciasto. Umyć jajka, wbić całe do miski. Do nich dodać śmietanę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Przełożyć ciasto na blaszkę, poukładać na nim śliwki i posypać cynamonową kruszonką. Placek ze śliwkami piec w temperaturze 175°C około 20 minut.
0 komentarzy do: “Placek ze śliwkami”Dodaj swój