Placek ze śliwkami na talerzyku.

Placek ze śliwkami

Pyszny placek ze śliwkami i kruszonką pachnący cynamonem.

Dla tylu osób Blaszka: 32 cm x 35 cm   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 ~ 800 g śliwek

Kruszonka:

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śliwki opłukać w durszlaku, gdy ociekną z wody każdą przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować kruszonkę. W rondlu rozpuścić masło, dosypać cukier i mieszać na wolnym ogniu dopóki się nie rozpuści. Dodać cynamon i podgrzewać (przez krótką chwilę), aby wyzwolił swój aromat. Zdjąć rondel z kuchenki, dosypać mąkę i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić ciasto. Umyć jajka, wbić całe do miski. Do nich dodać śmietanę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Przełożyć ciasto na blaszkę, poukładać na nim śliwki i posypać cynamonową kruszonką. Placek ze śliwkami piec w temperaturze 175°C około  20 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Placek ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.