Rozpływający się w ustach placek maślany z malinowymi akcentami.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 5 jaj
- 180 g mąki ziemniaczanej ( 1 szklanka)
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g cukru ( 1 szklanka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 125 g masła
- kubek malin
Sposób wykonania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę, najlepiej na parze. Odmierzyć mąki, przesiać (aby nie było grudek) do większej miski. Do mąk dosypać proszek do pieczenia i wszystkie sypkie składniki wymieszać łyżką. Ubitą masę jajeczną dodać do mieszaniny z mąk i proszku do pieczenia. Delikatnie połączyć. Na końcu dodać roztopione, ale nie ciepłe, masło i ponownie delikatnie połączyć wszystkie składniki. Wlać ciasto na blaszkę, poukładać na nim maliny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Placek z malinami piec około 30 minut.
Moja propozycja:
Po ostygnięciu placek z malinami można posypać cukrem pudrem lub podać do niego bitą śmietankę.
0 komentarzy do: “Placek z malinami”Dodaj swój