Owiany aromatem Wanilii... z nutą cytryny... z pręgami lukru... Przepyszny placek drożdżowy z makiem i aronią.



Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 50 g drożdży
- 220 ml szklanka mleka (1 szklanka)
- 100 g masła
- 130 g cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- otarta skórka z połowy cytryny
Mak:
- 200 g maku mielonego
- 130 g cukru
- 2 jajka (rozdzielone)
- 4 g masła
- 1 łyżka mąki
Wierzch:
- 250 g aronii
- 120 g cukru pudru (0,75 szklanki)
- 0,5 cytryny
Sposób wykonania
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobina ciepłego mleka, przykryć czystym ręcznikiem lnianym i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą część mleka zagotować i zaparzyć nim 100 g mąki od razu rozcierając aby nie powstały grudki. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Masło stopić. Do przestudzonej zaparzonej mąki dodać rozczyn z drożdży, resztę mąki, ubite jaja z cukrem, skórkę cytrynową, cukier waniliowy, wszystko dobrze wyrobić. Pod koniec mieszania, dodać stopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto przykryć ponownie ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.
Mak mielony zaparzyć szklanką mleka i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ubić z cukrem, dodać do maku i połączyć. Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę i dodać do maku, wymieszać. Białka ubić i również dołożyć do maku i delikatnie połączyć w jednolitą masę.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim równomiernie ciasto drożdżowe, na wierzchu zrobić kleksy z masy makowej, a w wolnych miejscach poukładać aronię. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut.Pod koniec pieczenia ciasta zrobić lukier. Puder cukier utrzeć z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, jeśli jest za gęsty, dodać trochę soku z drugiej połówki. Po wyjęciu z piekarnika placek z makiem i aronią polukrować.
0 komentarzy do: “Placek z makiem i aronią”Dodaj swój