Placek z borówkami na talerzyku.

Placek z borówkami

Placek pachnący wanilią, z borówkami wtopionymi w lekkie jak puch ciasto. Pyszności!

Dla tylu osób Blaszka:  25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 5 jaj
  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 180 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka)
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Borówki opłukać i osuszyć. Wymościć formę papierem do pieczenia. Masło stopić w rondelku. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Dodać mąki z proszkiem, delikatnie połączyć łyżką. Na końcu dodać stopione, letnie masło i również delikatnie połączyć łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę, poukładać na nim borówki i jak najszybciej umieścić w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piec około 25 minut.

Kiedy placek z borówkami ostygnie, można  go posypać cukrem pudrem.

Moja propozycja:

Zamiast borówek można użyć jagód, malin, jeżyn czy porzeczki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Placek z borówkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.