Placek pachnący wanilią, z borówkami wtopionymi w lekkie jak puch ciasto. Pyszności!



Składniki
- 5 jaj
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka)
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 250 g borówki amerykańskiej
Sposób wykonania
Borówki opłukać i osuszyć. Wymościć formę papierem do pieczenia. Masło stopić w rondelku. Mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę. Dodać mąki z proszkiem, delikatnie połączyć łyżką. Na końcu dodać stopione, letnie masło i również delikatnie połączyć łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę, poukładać na nim borówki i jak najszybciej umieścić w piekarniku nagrzanym do 175°C. Piec około 25 minut.
Kiedy placek z borówkami ostygnie, można go posypać cukrem pudrem.
Moja propozycja:
Zamiast borówek można użyć jagód, malin, jeżyn czy porzeczki.
0 komentarzy do: “Placek z borówkami”Dodaj swój