Dużo orzechów, soczyste brzoskwinie, wierzch pokryty kruchą bezą. Placek orzechowy wart grzechu!



Ciasto:Składniki
- 500 g orzechów włoskich (netto, bez łupin)
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- andrut
- 6 białek
- 180 g cukru
- 0,5 budyniu śmietankowego lub łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 puszka brzoskwiń 820 g
Sposób wykonania
Ciasto. Orzechy zmielić i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć na sicie. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, a następnie na spód położyć andrut przycięty na wielkość dna blachy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mieszaninę orzechów, mąki, proszku do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto orzechowe przełożyć do blachy i równomiernie rozsmarować.
Na wierzchu poukładać cząstki brzoskwiń. Białka ubić na sztywną pianę i wciąż ubijając wsypać cukier. Na końcu dodać budyń, wymieszać i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez 35 - 45 minut.
0 komentarzy do: “Placek orzechowy”Dodaj swój