Placek orzechowy na talerzyku.

Placek orzechowy

Dużo orzechów, soczyste brzoskwinie, wierzch pokryty kruchą bezą. Placek orzechowy wart grzechu!

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 500 g orzechów włoskich (netto, bez łupin)
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • andrut
Wierzch ciasta:
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 0,5 budyniu śmietankowego lub łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń 820 g
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Orzechy zmielić i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć na sicie. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia, a następnie na spód położyć andrut przycięty na wielkość dna blachy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mieszaninę orzechów, mąki, proszku do pieczenia i starannie wymieszać. Ciasto orzechowe przełożyć do blachy i równomiernie rozsmarować.

Na wierzchu poukładać cząstki brzoskwiń. Białka ubić na sztywną pianę i wciąż ubijając wsypać cukier. Na końcu dodać budyń, wymieszać i wyłożyć równomiernie na ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez 35 - 45 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Placek orzechowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.