Placek makowy ze śliwkami na talerzyku.

Placek makowy ze śliwkami

Wspaniałe ciasto dla wielbicieli maku i śliwek, pachnące wanilią, ze szczyptą cytryny czyli placek makowy ze śliwkami.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g gotowego maku mielonego
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g śliwek węgierek
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zagotować mleko, wsypać do niego mielony mak, odstawić do ostygnięcia. Śliwki opłukać, podzielić na połówki i powyjmować pestki. Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć mikserem na jednolitą puszystą pianę . Następnie dodać wystudzony mak, otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy i ubite białka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę, poukładać na nim połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Placek makowy ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.