Wspaniałe ciasto dla wielbicieli maku i śliwek, pachnące wanilią, ze szczyptą cytryny czyli placek makowy ze śliwkami.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 250 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g gotowego maku mielonego
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 cukier waniliowy
- 500 g śliwek węgierek
Sposób wykonania
Zagotować mleko, wsypać do niego mielony mak, odstawić do ostygnięcia. Śliwki opłukać, podzielić na połówki i powyjmować pestki. Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć mikserem na jednolitą puszystą pianę . Następnie dodać wystudzony mak, otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy i ubite białka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki łyżką. Przygotowane ciasto przełożyć na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę, poukładać na nim połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35 minut.
0 komentarzy do: “Placek makowy ze śliwkami”Dodaj swój