Pyszny placek kokosowy, za którego nie trzeba płacić "kokosów".
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 45 min.Składniki
- 6 jaj (6 żółtek i 6 białek)
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 125 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g wiórków kokosowych
- 250 g cukru
Sposób wykonania
Blaszkę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką lub wyścielić papierem do pieczenia. Jajka umyć, wbić sześć żółtek do jednej większej miski, w której będzie ucierane ciasto. Białka rozdzielić na dwie części: do jednej miski wlać cztery białka, do drugiej dwa pozostałe. Do żółtek dosypać 180 gram cukru, dołożyć miękkie masło i ucierać na pulchną masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić dwa białka, połączyć z ciastem i przełożyć na blaszkę. Pozostałe cztery białka ubić na sztywną pianę dodając 250 gram cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto pokryć przygotowaną masę kokosową niczym pierzynką, nakładać dwiema łyżkami na ciasto (patrz zdjęcie). Piec w temperaturze 180°C przez 30 ~ 40 minut.
0 komentarzy do: “Placek kokosowy”Dodaj swój