Kawałek placka kokosowego na talerzyku.

Placek kokosowy

Pyszny placek kokosowy, za którego nie trzeba płacić "kokosów".

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 45 min.  
Składniki   Składniki
  • 6 jaj (6 żółtek i 6 białek)
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 250 g cukru
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Blaszkę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką lub wyścielić papierem do pieczenia. Jajka umyć, wbić sześć żółtek do jednej większej miski, w której będzie ucierane ciasto. Białka rozdzielić na dwie części: do jednej miski wlać cztery białka, do drugiej dwa pozostałe. Do żółtek dosypać 180 gram cukru, dołożyć miękkie masło i ucierać na pulchną masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić dwa białka, połączyć z ciastem i przełożyć na blaszkę. Pozostałe cztery białka ubić na sztywną pianę dodając 250 gram cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto pokryć przygotowaną masę kokosową niczym pierzynką, nakładać dwiema łyżkami na ciasto (patrz zdjęcie). Piec w temperaturze 180°C przez 30 ~ 40 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania.

0 komentarzy do: “Placek kokosowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.