Placek czekoladowy z wiśniami na talerzyku.

Placek czekoladowy z wiśniami

Placek czekoladowy z wiśniami, z polewą czekoladową i orzechami... o takich łakociach fantazjował Dyzio Marzyciel.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Placek:
  • 2 jajka
  • 62,5 g masła (0,25 kostki)
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,25 l mleka
  • 30 g kakao
  • 15 g  proszku do pieczenia (0,5 opakowania)
  • 1 cukier waniliowy
Polewa:
  • 150 g cukru pudru
  • 55 ml wody (0,25 szklanki)
  • 20 g kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g masła
Wierzch:
  • 300 g wiśni z kompotu bez pestek
  • 100 g orzechów włoskich
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Placek. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować w większym garnku mleko, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao i masło. Podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu dołożyć ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki ciasta, przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w temperaturze 180°C.

Polewa. Wodę, cukier puder, cukier waniliowy i kakao zagotować (bez masła) mieszając do momentu, aż składniki połączą się w czekoladową płynną masę. Do ostudzonej polewy wmasować masło i rozsmarować na wystudzonym placku. Zaraz po nałożeniu masy czekoladowej poukładać odcedzone wiśnie oraz kawałki orzechów włoskich.

Moja propozycja:

Zamiast wiśni z kompotu można użyć mrożonych. Należy je przegotować z 4 - 5 łyżkami cukru.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Placek czekoladowy z wiśniamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.