Placek czekoladowy z wiśniami, z polewą czekoladową i orzechami... o takich łakociach fantazjował Dyzio Marzyciel.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.SkładnikiPlacek:
- 2 jajka
- 62,5 g masła (0,25 kostki)
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 0,25 l mleka
- 30 g kakao
- 15 g proszku do pieczenia (0,5 opakowania)
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru pudru
- 55 ml wody (0,25 szklanki)
- 20 g kakao
- 1 cukier waniliowy
- 150 g masła
- 300 g wiśni z kompotu bez pestek
- 100 g orzechów włoskich
Sposób wykonania
Placek. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować w większym garnku mleko, dodać do niego cukier, cukier waniliowy, kakao i masło. Podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita polewa. Gdy przestygnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i dokładnie wymieszać. Na końcu dołożyć ubite na sztywno białka. Delikatnie połączyć wszystkie składniki ciasta, przełożyć na blaszkę i piec około 25 minut w temperaturze 180°C.
Polewa. Wodę, cukier puder, cukier waniliowy i kakao zagotować (bez masła) mieszając do momentu, aż składniki połączą się w czekoladową płynną masę. Do ostudzonej polewy wmasować masło i rozsmarować na wystudzonym placku. Zaraz po nałożeniu masy czekoladowej poukładać odcedzone wiśnie oraz kawałki orzechów włoskich.
Moja propozycja:
Zamiast wiśni z kompotu można użyć mrożonych. Należy je przegotować z 4 - 5 łyżkami cukru.
…nie tylko Dyzio fantazjuje…