Aromatyczny placek cebulowy z parówkami cielęcymi podany z kufelkiem zimnego piwa. Mocny duet!



Ciasto:Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- 300 g parówek cielęcych
- 400 - 450 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 2 jajka
- sól
Sposób wykonania
Ciasto. Do miski wsypać rozkruszone drożdże, zalać je letnim mlekiem wymieszanym z wodą i wsypać cukier. Przykryć lnianym ręcznikiem i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować. Następnie dodać mąkę, miękkie masło, siemię lniane i sól. Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić mikserem. Miskę z ciastem ponownie przykryć lnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce przynajmniej na pół godziny.
Wierzch. W czasie kiedy ciasto odpoczywa, należy przygotować cebulę, którą trzeba obrać i pokroić. Na patelnie wlać oliwę dosypać curry i lekko podgrzać, aby przyprawa uwolniła swój aromat. Następnie dołożyć pokrojoną cebulę, sól i podsmażyć, aby się zeszkliła.Foremkę do pieczenia ciasta wysmarować tłuszczem lub wyłożyć specjalnym papierem. Przełożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Poukładać na nim parówki cielęce, a na nie rozłożyć farsz cebulowy zostawiając wolny brzeg o szerokości ok. 2 centymetrów. Wierzch polać dwoma roztrzepanymi jajkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 - 25 minut. Placek cebulowy z parówkami cielęcymi podawać bezpośrednio po upieczeniu.Moja propozycja:
Placek cebulowy z parówkami cielęcymi można podać z sałatą w sosie winegret z plasterkami ogórków kiszonych. Można podać z mieszanką sałat czy sałatką pomidorową, ale można również podać sam placek. Zawsze jednak świetnym dodatkiem będzie dobrze schłodzone piwo.
0 komentarzy do: “Placek cebulowy z parówkami”Dodaj swój