Drożdżowe ciasto pachnące kminkiem, pióra kolorowej cebulki z aromatycznymi skwarkami wędzonego boczku razem tworzą pyszny placek cebulowy.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 50 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 220 ml letniego mleka (1 szklanka)
- 350 g mąki pszennej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól
- 200 g boczku wędzonego
- 500 g cebuli (biała, czerwona, dymka)
- 2 jajka
- pieprz, sól
Sposób wykonania
Ciasto. Drożdże rozkruszyć w misce, zalać letnim mlekiem, dosypać pół łyżeczki cukru, rozetrzeć i pozostawić przykryte czystym ręcznikiem do wyrośnięcia. Następnie dodać obydwie mąki, kminek, całe jajko, sól i dobrze wyrobić. Rozpuścić masło i letnie dolać do ciasta, jeszcze przez parę minut wyrabiać mikserem. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia przynajmniej na pół godziny.
Farsz. W czasie gdy ciasto odpoczywa, pokroić boczek w słupki i przesmażyć na suchej patelni. Cebulę obrać pokroić w piórka i dodać do boczku, tak aby się zeszkliła. Zdjąć z kuchenki, na końcu dodać dymkę oraz sól i pieprz według uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto, ponownie przykryć ręcznikiem na około 15 minut, żeby podrosło. Następnie rozłożyć przygotowany cebulowy farsz, pozostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 2 centymetrów. Wierzch polać dwoma roztrzepanymi jajkami. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180°C. Placek cebulowy podawać zaraz po upieczeniu.
0 komentarzy do: “Placek cebulowy”Dodaj swój