Placek cebulowy na talerzu z sałatą.

Placek cebulowy

Drożdżowe ciasto pachnące kminkiem, pióra kolorowej cebulki z aromatycznymi skwarkami wędzonego boczku razem tworzą pyszny placek cebulowy.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 220 ml letniego mleka (1 szklanka)
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól
Farsz:
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 g cebuli (biała, czerwona, dymka)
  • 2 jajka
  • pieprz, sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Drożdże rozkruszyć w misce, zalać letnim mlekiem, dosypać pół łyżeczki cukru, rozetrzeć i pozostawić przykryte czystym ręcznikiem do wyrośnięcia. Następnie dodać obydwie mąki, kminek, całe jajko, sól i dobrze wyrobić. Rozpuścić masło i letnie dolać do ciasta, jeszcze przez parę minut wyrabiać mikserem. Ponownie przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia przynajmniej na pół godziny.

Farsz. W czasie gdy ciasto odpoczywa, pokroić boczek w słupki i przesmażyć na suchej patelni. Cebulę obrać pokroić w piórka i dodać do boczku, tak aby się zeszkliła. Zdjąć z kuchenki, na końcu dodać dymkę oraz sól i pieprz według uznania. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto, ponownie przykryć ręcznikiem na około 15 minut, żeby podrosło. Następnie rozłożyć przygotowany cebulowy farsz, pozostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 2 centymetrów. Wierzch polać dwoma roztrzepanymi jajkami. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 180°C. Placek cebulowy podawać zaraz po upieczeniu.

Moja propozycja:

Do placka cebulowego znakomicie pasuje kufelek schłodzonego piwa.
Moja propozycja warzywa to:
Dobrym uzupełnieniem jest również zielona sałata z sosem winegret z plasterkami zielonego ogórka i uprażonymi nasionami słonecznika.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Placek cebulowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.