Słodkie suszone śliwki, aromatyczne sery, biały śmietanowy sos, czyli nietuzinkowa pizza ze śliwkami.



Ciasto:Składniki
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,75 szklanki mleka i wody (pół na pół)
- sól
- 1 łyżka masła
- 50 g cebuli (1 mała lub 0,5 dużej)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 100 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- 15 suszonych śliwek
- 4 łyżki zielonych oliwek
- 150 g sera mozzarella
- 125 g białego wędzonego sera
- 0,5 łyżki oleju do posmarowania ciasta
- 0,5 łyżeczki oliwy do posmarowania formy
Sposób wykonania
Sos. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na łyżce masła. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, zasypać mąką – zrobić jasną zasmażkę i podlać zimną śmietanką i mlekiem. Lekko posolić. Chwilkę pogotować mieszając, aż sos zgęstnieje.
Ciasto. Rozkruszyć drożdże w misce, zalać letnią wodą wymieszaną z mlekiem, dodać mąkę, oliwę, sól i dobrze wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Wysmarować formę do pieczenia pizzy olejem, rozłożyć równomiernie ciasto. Ciasto również posmarować olejem, nałożyć biały sos, posypać mozzarellą, pokruszonym białym wędzonym serem, poukładać suszone śliwki oraz połówki oliwek. Piec na najniższej półce w piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 15 minutach wyłączyć górne grzałki i dopiec pizzę pozostałe 5 minut od spodu.
Moja propozycja:
Do każdej pizzy pasuje sałata, również pizza ze śliwkami znakomicie smakuje z chrupką, lekką sałatą z sosem winegret. Dla urozmaicenia można ją posypać borówkami amerykańskimi. Białe wytrawne wino jest doskonałym uzupełnieniem.
0 komentarzy do: “Pizza ze śliwkami”Dodaj swój