Włoska pizza z suszonymi pomidorami, uprażone polskie jabłka czyli zjednoczona kuchnia europejska na talerzu.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.SkładnikiCiasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g otrębów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 4 łyżki śmietanki
- 0,5 szklanki zimnego mleka
- 1 mała cebula lub 0,5 dużej
- 1 łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano tymianek...)
- sól
- 150 g sera mozzarella
- 120 g sera ziołowego camembert
- 100 g sera białego
- suszone pomidory w oliwie
- oliwki
- 0,5 łyżeczki oleju do posmarowania pizzy
- 0,5 łyżeczki oleju do posmarowania formy
Sposób wykonania
Sos. Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na łyżce masła. Dosypać zioła, chwilę poddusić z cebulą, aby uwolniły swój aromat. Zasypać mąką, zrobić jasną zasmażkę i podlać śmietanką, a następnie mlekiem, energicznie mieszając aby powstał jednolity sos.
Ciasto. Do miski wsypać odmierzoną mąkę, otręby, oliwę, suche drożdże oraz sól. Zalać letnim mlekiem i wodą, dobrze wyrobić ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce, na przynajmniej 30 minut. Formę wysmarować olejem, rozłożyć równomiernie ciasto, które również należy posmarować olejem, aby nie wchłaniało sosu. Następnie rozsmarować sos, rozłożyć sery, poukładać suszone pomidory i oliwki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C, na najniższej półce w piekarniku.
Moja propozycja:
Do pizzy z suszonymi pomidorami warto zaserwować uprażone jabłka, chociaż klasyczna sałata czy sałatka z pomidorów i ogórków też świetnie pasują.
0 komentarzy do: “Pizza z suszonymi pomidorami”Dodaj swój