Upieczona, pokrojona pizza.

Pizza z salami

Wspomnienie włoskich wakacji - pizza z salami, oliwkami i wyrazistym, pomidorowym sosem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwaCzas Czas wykonania: 50 min.  
Składniki   Składniki
Sos:
  • 3 ~ 4 pomidory (lub 0,5 puszki pomidorów w całości)
  • 2 ~ 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • zioła: bazylia, oregano, tymianek, chili i inne
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Ciasto:
  • 40 g drożdży
  • 80 mln mleka
  • 80 mln wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mąki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • można dodać zioła np. bazylię
Dodatki:
  • 100 g salami
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 10 ~ 12 oliwek
  • 150 g sera ciągliwego mozzarella
 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wsypać zioła: bazylię, oregano, tymianek, odrobinę chili i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można dodać również inne zioła, które kojarzą się z Włochami). Lekko przesmażyć i dołożyć przygotowane pomidory oraz szczyptę soli. Tak przygotowany sos dusić na wolnym ogniu, aż odparuje. Na końcu dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżeczce oliwy. W misce rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem wymieszanym z wodą. Gdy zaczyn zacznie pracować, dołożyć oliwę z oliwek, mąkę, sól, ewentualnie zioła. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem parę minut, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia ( minimum 30 minut). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować pizzę. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, posypać serem i poukładać salami, oliwki, cebulę, pieczarki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

Moja propozycja:

Pizza z salami świetnie smakowo komponuje się z sałatami w sosie winegret, sałatkami z pomidorów, pomidorów i ogórków oraz czerwonym wytrawnym winem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pizza z salamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.