Wspomnienie włoskich wakacji - pizza z salami, oliwkami i wyrazistym, pomidorowym sosem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.SkładnikiSos:
- 3 ~ 4 pomidory (lub 0,5 puszki pomidorów w całości)
- 2 ~ 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- zioła: bazylia, oregano, tymianek, chili i inne
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 40 g drożdży
- 80 mln mleka
- 80 mln wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mąki
- 0,25 łyżeczki soli
- można dodać zioła np. bazylię
- 100 g salami
- 150 g pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy
- 0,5 cebuli czerwonej
- 10 ~ 12 oliwek
- 150 g sera ciągliwego mozzarella
Sposób wykonania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wsypać zioła: bazylię, oregano, tymianek, odrobinę chili i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można dodać również inne zioła, które kojarzą się z Włochami). Lekko przesmażyć i dołożyć przygotowane pomidory oraz szczyptę soli. Tak przygotowany sos dusić na wolnym ogniu, aż odparuje. Na końcu dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżeczce oliwy. W misce rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem wymieszanym z wodą. Gdy zaczyn zacznie pracować, dołożyć oliwę z oliwek, mąkę, sól, ewentualnie zioła. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem parę minut, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia ( minimum 30 minut). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować pizzę. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, posypać serem i poukładać salami, oliwki, cebulę, pieczarki. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.
Moja propozycja:
Pizza z salami świetnie smakowo komponuje się z sałatami w sosie winegret, sałatkami z pomidorów, pomidorów i ogórków oraz czerwonym wytrawnym winem.
0 komentarzy do: “Pizza z salami”Dodaj swój