Dużo rozpływających się serów, drożdżowe ciasto na spodzie a między nimi aromatyczny sos pomidorowy. Ot, pizza serowa.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.SkładnikiCiasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 paczka suchych drożdży (8 g)
- 0,25 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- 3 pomidory
- 2,5 łyżki oleju
- 4 suszone śliwki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól
- 150 g utartego żółtego sera
- 125 g mozzarelli
- 100 g fety
- 2 łyżki utartego parmezanu
Sposób wykonania
Odmierzyć mąkę i wsypać do miski. Dodać wodę, mleko, olej, suche drożdże i dobrze wyrobić mikserem. Przykryć czystym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie zrobić sos. Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Śliwki opłukać, osuszyć i pokroić. Rozgrzać jedną łyżkę oliwy w rondelku, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory i suszone śliwki oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje sok z pomidorów i powstanie gęsta masa.
Pół łyżki oleju wlać na formę do pizzy i wysmarować ją. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić, wlać pozostałą łyżkę oleju, rozsmarować po cieście. Warstwa oleju zablokuje wchłanianie sosu do ciasta. Na tak przygotowane ciasto nałożyć sos, a następnie sery. Piec w temperaturze 200°C około 20 minut.
0 komentarzy do: “Pizza serowa”Dodaj swój