Pizza serowa na talerzu z sałatą.

Pizza serowa

Dużo rozpływających się serów, drożdżowe ciasto na spodzie a między nimi aromatyczny sos pomidorowy. Ot, pizza serowa.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 paczka suchych drożdży (8 g)
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
Sos:
  • 3 pomidory
  • 2,5 łyżki oleju
  • 4 suszone śliwki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól
Sery:
  • 150 g utartego żółtego sera
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g fety
  • 2 łyżki utartego parmezanu
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Odmierzyć mąkę i wsypać do miski. Dodać wodę, mleko, olej, suche drożdże i dobrze wyrobić mikserem. Przykryć czystym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie zrobić sos. Sparzyć pomidory, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Śliwki opłukać, osuszyć i pokroić. Rozgrzać jedną łyżkę oliwy w rondelku, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pomidory i suszone śliwki oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje sok z pomidorów i powstanie gęsta masa.

Pół łyżki oleju wlać na formę do pizzy i wysmarować ją. Nałożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić, wlać pozostałą łyżkę oleju, rozsmarować po cieście. Warstwa oleju zablokuje wchłanianie sosu do ciasta. Na tak przygotowane ciasto nałożyć sos, a następnie sery. Piec w temperaturze 200°C około 20 minut.

Moja propozycja:

Pizza serowa znakomicie smakuje z sałatą w sosie winegret. Można ją wzbogacić plasterkami białego ogórka, czarnymi oliwkami i świeżym koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pizza serowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.