Aromatyczne zioła włoskie, słonawy ser, Wyrazisty sos z nutą wędzonki i delikatne szprotki ... czyli pizza morska.



Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 50 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,75 szklanki mleka i wody (pół na pół)
- sól
Sos:
- 2 ~ 3 pomidory
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek...)
- 5 wędzonych śliwek
- sól
Dodatki:
- 1 puszka szprotek w oleju
- 150 g utartego sera mozzarella
- 120 g twarogu wędzonego
- 6 ~ 7 pomidorków suszonych w oleju
- 1 łyżeczka oleju
Sposób wykonania
Pomidory sparzy, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać łyżeczkę oliwy, wsypać zioła, dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Lekko przesmażyć zioła, aby mogły uwolnić swój aromat, dołożyć pomidory, rozdrobnione śliwki i szczyptę soli. Tak przygotowany sos dusić na wolnym ogniu, aby odparował (zgęstniał). W tym czasie zarobić ciasto. W misce rozkruszyć drożdże, zalać letnim mlekiem rozcieńczonym wodą. Gdy zaczyn zacznie pracować dodać oliwę, obydwie mąki i sól. Ciasto dodrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, przynajmniej na jedną godzinę. Blaszkę do pizzy lekko przesmarować olejem, wymościć ją wyrośniętym ciastem, rozsmarować na wierzchu jedną łyżeczkę oliwy, aby ciasto nie namokło od sosu. Następnie posmarować sosem, posypać utartą mozzarellą, poukładać szprotki, pomidorki suszone i ser wędzony. Piec około 18 minut w temperaturze 200°C na najniższej półce.
Moja propozycja:
Pizza morska bardzo dobrze smakuje z sałatami w sosie winegret oraz sałatkami z pomidorów czy ogórków.
Czerwona (modra) kapusta
Czy zamiast szprotek można użyć innych ryb np. wędzonej makreli?
Oczywiście że można! Cieszymy się, że nasz przepis okazał się inspirujący. Zachęcamy do podejmowania kuchennych eksperymentów.