Upieczone pikantne skrzydełka na talerzu z dodatkami.

Pikantne skrzydełka

Można się nimi długo delektować, pikantne skrzydełka na pewno nie odfruną.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 12 skrzydełek kurzych
Bejca:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 - 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Skrzydełka opłukać, osuszyć i od każdego odkroić część, która jest nieumięśniona. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę bezpośredni do miski, w której będzie bejcowane mięso. Chili przekroić na pół, oczyścić z nasion i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do miski. Następnie dołożyć miód, pieprz kajeński, musztardę, paprykę słodką, olej, sól i wszystkie składniki bejcy utrzeć na jednolitą masę. Dodać skrzydełka i wymieszać w bejcy tak, aby wszystkie były nią otulone. Szczelnie przykryć miskę i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej aby skrzydełka były w bejcy całą noc.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim skrzydełka i piec około 35 minut w temperaturze 200°C.

Moja propozycja:

Pikantne skrzydełka dobrze komponują się smakowo z łagodnymi warzywami, na przykład gotowaną marchewką i groszkiem zielonym oraz duszonymi ziemniakami. Ziemniaki można posypać uprażonymi nasionami słonecznika.

Moja rada:

Poodcinane kawałki skrzydełek można dołożyć do nagotowania wywaru na zupę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pikantne skrzydełkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.