Można się nimi długo delektować, pikantne skrzydełka na pewno nie odfruną.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 12 skrzydełek kurzych
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 - 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób wykonania
Skrzydełka opłukać, osuszyć i od każdego odkroić część, która jest nieumięśniona. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę bezpośredni do miski, w której będzie bejcowane mięso. Chili przekroić na pół, oczyścić z nasion i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do miski. Następnie dołożyć miód, pieprz kajeński, musztardę, paprykę słodką, olej, sól i wszystkie składniki bejcy utrzeć na jednolitą masę. Dodać skrzydełka i wymieszać w bejcy tak, aby wszystkie były nią otulone. Szczelnie przykryć miskę i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepiej aby skrzydełka były w bejcy całą noc.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim skrzydełka i piec około 35 minut w temperaturze 200°C.
Moja propozycja:
Pikantne skrzydełka dobrze komponują się smakowo z łagodnymi warzywami, na przykład gotowaną marchewką i groszkiem zielonym oraz duszonymi ziemniakami. Ziemniaki można posypać uprażonymi nasionami słonecznika.
0 komentarzy do: “Pikantne skrzydełka”Dodaj swój