Pikantna zupa dyniowa z imbirem na chłodne dni.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 ziemniak
- 600 - 700 g dyni
- garść pestek dyni
- 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- świeży imbir
Sposób wykonania
Obrać dynię, usunąć pestki i włókna ze środka, pokroić w grubą kostkę. Ziemniaka obrać, opłukać i również pokroić w grubą kostkę. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zmiksować blenderem, można dosolić do smaku. Utrzeć świeży imbir (około pół łyżki, według uznania) i dodać do zupy. Zagotować, dolać śmietankę. Uprażyć pestki dyni na suchej patelni i udekorować nimi gotową zupę dyniową.
0 komentarzy do: “Pikantna zupa dyniowa”Dodaj swój