Prosty i szybki obiad w stylu włoskim, kurze piersi z pomidorami, serem, pachnącą bazylią. Wspaniałym uzupełnieniem będzie chrupka sałata polana sosem winegret.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 piersi kurze
- 3 plastry żółtego sera
- 3 suszone pomidory
- 6 listków bazylii
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 6 wykałaczek
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Piersi kurze umyć, osuszyć i ponacinać w nich podłużne, głębokie kieszonki. Do każdej włożyć plaster sera, suszonego pomidora i po dwa listki bazylii. Spiąć drewnianymi wykałaczkami. Na patelni rozgrzać mocno olej i obsmażyć na nim mięso przez parę minut z obu stron. Następnie doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, dosmażać piersi z pomidorami pod przykryciem jeszcze około 12 minut. Na talerzu można dodatkowo oprószyć pieprzem.
Moja propozycja:
Do piersi z pomidorami dobrze smakują duszone ziemniaki. Zamiast tradycyjnych ziół, można je posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Znakomitym uzupełnieniem obiadu będzie mieszanka chrupkich sałat polana sosem winegret.
0 komentarzy do: “Piersi z pomidorami”Dodaj swój