Pierś w glazurze słodko-słono-kwaśnej, powiew kuchni wschodu.



Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Ząbki czosnku obrać z łupin i posiekać w drobniutką kosteczkę. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, ponacinać w romby (zob. zdjęcia) oprószyć solą, pieprzem i mąką. W rondlu rozgrzać mocno olej i obsmażyć z dwóch stron mięso. Następnie wyjąć je, zmniejszyć ogień na najmniejszy, dołożyć łyżkę masła oraz posiekany czosnek i trochę poddusić. Kiedy czosnek się zeszkli dodać miód, sos sojowy, ocet , troszkę wody, dobrze wymieszać i włożyć obsmażone piersi z kurczaka. Poddusić mięso w glazurze, aby dogotowało się a woda odparowała, wówczas powstanie gęsta glazura.
Moja propozycja:
Piersi w glazurze mają dość wyrazisty smak dlatego dodatki do tego mięsa powinny być łagodne. Świetnie będzie smakować kasza gryczana oraz kalafior ugotowany na parze.
Bardzo dobrymi dodatkami będą też różnego rodzaju ryże.
0 komentarzy do: “Pierś w glazurze”Dodaj swój