Pierś kurczaka z kokosem na talerzu.

Pierś kurczaka z kokosem

Pierś kurczaka z kokosem to danie, którym zaimponujesz gościom.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Moja propozycja

  • 1 por
  • 400 g pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ~ 4 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 ~ 250 g kaszy gryczanej
Sposób wykonania Sposób wykonania
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Jajko umyć, wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Wiórki wsypać do talerza, panierować filety: najpierw w jajku następnie w wiórkach kokosowych. Następnie umieścić mięso na rozgrzanej patelni i smażyć 15 ~ 20 minut często przewracając, aby wiórki się nie przypaliły.

Moja propozycja

Oczyścić pora, marchewki i pieczarki. Pora i pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w nieregularne paseczki (patrz zdjęcie). Udusić warzywa i grzyby (grzyby to nie warzywa) na patelni, można wykorzystać tę samą, co przy mięsie, wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. Dodać sos sojowy i sok pomarańczowy dokładnie wyciśnięty z pomarańczy. Razem gotować ok. 10 minut. Doprawić solą (ostrożnie - sos sojowy jest słony), pieprzem i miodem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie wody i zaciągnąć warzywa. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Pierś kurczaka z kokosemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.