Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i przyprawić solą i pieprzem. Jajko umyć, wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Wiórki wsypać do talerza, panierować filety: najpierw w jajku następnie w wiórkach kokosowych. Następnie umieścić mięso na rozgrzanej patelni i smażyć 15 ~ 20 minut często przewracając, aby wiórki się nie przypaliły.
Moja propozycja
Oczyścić pora, marchewki i pieczarki. Pora i pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w nieregularne paseczki (patrz zdjęcie). Udusić warzywa i grzyby (grzyby to nie warzywa) na patelni, można wykorzystać tę samą, co przy mięsie, wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. Dodać sos sojowy i sok pomarańczowy dokładnie wyciśnięty z pomarańczy. Razem gotować ok. 10 minut. Doprawić solą (ostrożnie - sos sojowy jest słony), pieprzem i miodem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie wody i zaciągnąć warzywa. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu.
0 komentarzy do: “Pierś kurczaka z kokosem”Dodaj swój