Pierś kurczaka w bazylii i czosnku - ciekawe w smaku i szybkie danie.



Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 8 ząbków czosnku
- garść bazylii
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- świeża bazylia do ozdoby
- 1- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
Piersi kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć obustronnie. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku, a następnie rozetrzeć go na mięsie (po jednym ząbku na każdą stronę każdej piersi). Obsypać bazylią. Tak przyprawione mięso umieścić na talerzu i przykryć folią. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (efekt optymalny uzyskuje się po jednej nocy). Rozgrzać olej na patelni, dodać masło i usmażyć z obu stron. Łącznie smażenie powinno trwać ok. 15 min.
Moja propozycja:
Podawać z ziemniakami i sałatą lodową w sosie winegret i prażonymi nasionami dyni. Ziemniaki należy obrać i gotować 20 minut w osolonej wodzie. Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki. Przygotować sos winegret (z oleju, octu winnego lub octu winnego balsamicznego, soli i cukru) i wymieszać z sałatą w misce. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatę.
0 komentarzy do: “Pierś kurczaka w bazylii i czosnku”Dodaj swój