Gotowa pierś kurczaka w bazylii i czosnku.

Pierś kurczaka w bazylii i czosnku

Pierś kurczaka w bazylii i czosnku - ciekawe w smaku i szybkie danie.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • 4 piersi kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • garść bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • świeża bazylia do ozdoby
  • 1- 2 łyżki masła
Sposób wykonania Sposób wykonania

Piersi kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć obustronnie. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę do czosnku, a następnie rozetrzeć go na mięsie (po jednym ząbku na każdą stronę każdej piersi). Obsypać bazylią. Tak przyprawione mięso umieścić na talerzu i przykryć folią. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (efekt optymalny uzyskuje się po jednej nocy). Rozgrzać olej na patelni, dodać masło i usmażyć z obu stron.  Łącznie smażenie powinno trwać ok. 15 min.

Moja propozycja:

Podawać z ziemniakami i sałatą lodową w sosie winegret i prażonymi nasionami dyni. Ziemniaki należy obrać i gotować 20 minut w osolonej wodzie. Sałatę opłukać, osuszyć, podrzeć na mniejsze kawałki. Przygotować sos winegret (z oleju, octu winnego lub octu winnego balsamicznego, soli i cukru) i wymieszać z sałatą w misce. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Pierś kurczaka w bazylii i czosnkuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.