035 Piernik z marchwi na talerzyku.

Piernik z marchwi

Wspaniały piernik z marchwi pachnacy przyprawami korzennymi, poprzekładany powidłami. Piernik, króry nie musi leżakowAć!

Dla tylu osób Blaszka 40 cm x 14 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Piernik:
  • 500 g marchwi
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g. lub cynamon, kardamon, imbir, goździki...)
  • 125 ml wody
  • skórka pomarańczowa (ilość wg uznania)
  • powidła (ilość wg uznania)
Polewa:
  • 90 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 2 łyżki masła
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Karmel. Do garnka wsypać trzy płaskie łyżki cukru i trzy łyżki wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do zarumienienia cukru. Dolać pozostałą wodę zagotować i pozostawić do wystygnięcia.

Piernik. Marchew obrać i utrzeć na tarce o drobnych otworach. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kosteczkę, jeśli jest w większych kawałkach. W misce utrzeć masło. Następnie dosypać pozostały cukier i kolejno dodawać cztery żółtka. Ucierać tak długo, aż powstanie pulchna masa. Do tej masy dodać miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, marchew, skórkę pomarańczową, karmel i przyprawę piernikową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu ubić białka i ponownie wymieszać. Foremkę wymościć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180°C.Polewa. Do rondelka włożyć dwie łyżki masła, roztopić, a następnie dodać pokruszoną czekoladę. Podgrzewać i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Wówczas natychmiast rozsmarować na wierzchu piernika, gdyż polewa szybko gęstnieje.

Moja propozycja:

Piernik z marchwi jest piernikiem, który spożywa się od razu, nie leżakuje jak większość pierników. Można go poprzekładać powidłami, chociaż jest równie smaczny bez powideł.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Piernik z marchwiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.