Wspaniały piernik z marchwi pachnacy przyprawami korzennymi, poprzekładany powidłami. Piernik, króry nie musi leżakowAć!



Piernik:Składniki
- 500 g marchwi
- 100 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g. lub cynamon, kardamon, imbir, goździki...)
- 125 ml wody
- skórka pomarańczowa (ilość wg uznania)
- powidła (ilość wg uznania)
- 90 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
Karmel. Do garnka wsypać trzy płaskie łyżki cukru i trzy łyżki wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż do zarumienienia cukru. Dolać pozostałą wodę zagotować i pozostawić do wystygnięcia.
Piernik. Marchew obrać i utrzeć na tarce o drobnych otworach. Skórkę pomarańczową pokroić w drobną kosteczkę, jeśli jest w większych kawałkach. W misce utrzeć masło. Następnie dosypać pozostały cukier i kolejno dodawać cztery żółtka. Ucierać tak długo, aż powstanie pulchna masa. Do tej masy dodać miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, marchew, skórkę pomarańczową, karmel i przyprawę piernikową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na końcu ubić białka i ponownie wymieszać. Foremkę wymościć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180°C.Polewa. Do rondelka włożyć dwie łyżki masła, roztopić, a następnie dodać pokruszoną czekoladę. Podgrzewać i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Wówczas natychmiast rozsmarować na wierzchu piernika, gdyż polewa szybko gęstnieje.Moja propozycja:
Piernik z marchwi jest piernikiem, który spożywa się od razu, nie leżakuje jak większość pierników. Można go poprzekładać powidłami, chociaż jest równie smaczny bez powideł.
0 komentarzy do: “Piernik z marchwi”Dodaj swój