Piernik na talerzyku.

Piernik

Naturalny miód, dużo bakalii, piękna karmelowa barwa, gęste śliwkowe powidła... i unoszący się aromat korzennych przypraw ...prawdziwy świąteczny piernik.

Dla tylu osób Blaszka 25 x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 90 min. 
Składniki   Składniki
Piernik:
  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 5 jaj
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 opakowania przyprawy korzennej (piernikowej)
  • 300 g bakalii (orzechów, skórki pomarańczowej, rodzynek, daktyli...)
  • ok. 700 g powideł śliwkowych lub morelowych
Do dekoracji:
  • 200 g czekolady gorzkiej (2 tabliczki po 100 g)
  • 40 g masła
  • orzechy
 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Trzy płaskie łyżki cukru wsypać do rondla, zalać trzema łyżkami wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się zrumieni na karmel. Dolać pół szklanki wody, zagotować. Do karmelu dodać masło, przyprawy piernikowe, miód, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Pokroić smażoną skórkę pomarańczową, posiekać orzechy, pokroić daktyle. Rodzynki sparzyć, osuszyć, można oprószyć mąką. Pozostały cukier ubić z żółtkami, następnie dodać mąkę, karmel z dodatkami, rozpuszczoną w łyżce wody sodę oraz bakalie. Wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie połączyć z ciastem. Na wymoszczonej papierem do pieczenia blaszce rozłożyć równomiernie masę piernikową. Piec w temperaturze 160°C przez 40- 50 minut.

Piernik po przestudzeniu rozciąć poziomo na pół, posmarować spód równo powidłami i przykryć wierzchnią częścią. W rondelku stopić 40 gram masła, dołożyć pokruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści i jeszcze gorącą polać piernik. Zanim czekolada stężeje udekorować orzechami.

Moja rada:

Charakterystycznym smakiem pierników są przyprawy korzenne. Można je kupić gotowe, ale bardziej aromatyczne są gdy samemu się przygotuje. Należy w moździerzu utrzeć goździki oraz dodać mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon. W mieszance zdecydowaną przewagę powinny mieć goździki i cynamon.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “PiernikDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.