Naturalny miód, dużo bakalii, piękna karmelowa barwa, gęste śliwkowe powidła... i unoszący się aromat korzennych przypraw ...prawdziwy świąteczny piernik.
Blaszka 25 x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 90 min.SkładnikiPiernik:
- 600 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g miodu prawdziwego
- 5 jaj
- 125 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 opakowania przyprawy korzennej (piernikowej)
- 300 g bakalii (orzechów, skórki pomarańczowej, rodzynek, daktyli...)
- ok. 700 g powideł śliwkowych lub morelowych
- 200 g czekolady gorzkiej (2 tabliczki po 100 g)
- 40 g masła
- orzechy
Sposób wykonania
Trzy płaskie łyżki cukru wsypać do rondla, zalać trzema łyżkami wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier się zrumieni na karmel. Dolać pół szklanki wody, zagotować. Do karmelu dodać masło, przyprawy piernikowe, miód, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Pokroić smażoną skórkę pomarańczową, posiekać orzechy, pokroić daktyle. Rodzynki sparzyć, osuszyć, można oprószyć mąką. Pozostały cukier ubić z żółtkami, następnie dodać mąkę, karmel z dodatkami, rozpuszczoną w łyżce wody sodę oraz bakalie. Wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie połączyć z ciastem. Na wymoszczonej papierem do pieczenia blaszce rozłożyć równomiernie masę piernikową. Piec w temperaturze 160°C przez 40- 50 minut.
Piernik po przestudzeniu rozciąć poziomo na pół, posmarować spód równo powidłami i przykryć wierzchnią częścią. W rondelku stopić 40 gram masła, dołożyć pokruszoną czekoladę, mieszać aż się rozpuści i jeszcze gorącą polać piernik. Zanim czekolada stężeje udekorować orzechami.
Moja rada:
Charakterystycznym smakiem pierników są przyprawy korzenne. Można je kupić gotowe, ale bardziej aromatyczne są gdy samemu się przygotuje. Należy w moździerzu utrzeć goździki oraz dodać mielony cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, kardamon. W mieszance zdecydowaną przewagę powinny mieć goździki i cynamon.
Czerwona (modra) kapusta
0 komentarzy do: “Piernik”Dodaj swój