Serduszka, gwiazdki, księżyce... Drobne pierniczki pachnące cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami.
Dla wielu osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 90 min.SkładnikiKarmel:
- 3 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 paczka przyprawy do pierników
- 0,25 szklanki wody
- 1 jajko do posmarowania pierniczków
Sposób wykonania
Dwie łyżki cukru wsypać do garnka, zalać dwiema łyżkami wody. Podgrzewać, mieszając cały czas aż woda wyparuje, cukier zbrązowieje czyli powstanie karmel. Dolać wodę, zagotować. Do karmelu dodać masło, przyprawy piernikowe, miód i cukier. Poczekać aż wystygnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko i wlać masę karmelową. Ciasto dobrze wymieszać łyżką a następnie przełożyć na stolnicę i bardzo starannie wyrabiać, dopóki nie będzie jednolite i lśniące.
Ciasto pierniczkowe rozwałkować na stolnicy na grubość pół centymetra. Powykrawać foremkami różne kształty, poukładać na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 180 °C.
Po wystudzeniu włożyć do szczelnie zamkniętego pudełka lub słoika, na jakieś trzy tygodnie, aż zmiękną.
Moja propozycja:
Pierniczki można udekorować kolorowym lukrem lub gotowymi ozdóbkami ale dopiero dzień przed planowanym jedzeniem. Nie jest to konieczne, gdyż posmarowane jajkiem ładnie się błyszczą.
0 komentarzy do: “Pierniczki”Dodaj swój