Piegus - placek makowy o smaku migdałowym, nawet dla wybrednych.



Składniki
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 160 g maku
- 250 g masła
- 4 jajka
- 50 g płatków migdałowych
- olejek migdałowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania
Masło roztopić w garnku o takiej objętości, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Następnie dodać mak i chwilę pogotować go w tym tłuszczu mieszając, aby się nie przypalił. Dosypać cukier. Zdjąć garnek z kuchenki, mieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru. Poczekać aż zawartość garnka ostygnie. W tym czasie odłożyć połowę migdałów, a resztę drobniutko posiekać. Rozdrobnione migdały oraz parę kropli olejku migdałowego dodać do garnka i wymieszać. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonej masy makowej dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie połączyć z resztą składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę. Wierzch udekorować pozostawionymi płatkami migdałowymi. Placek makowy piegus piec około 35 minut w temperaturze 180°C.
0 komentarzy do: “Piegus – placek makowy”Dodaj swój