Gotowy placek makowy piegus na talerzyku.

Piegus – placek makowy

Piegus - placek makowy o smaku migdałowym, nawet dla wybrednych.

Dla tylu osób Blaszka:  28 cm x 24 cm (lub tortownica o średnicy 28 cm)  Trudność Trudność: łatwaCzas Czas wykonania: 30 min.
Składniki   Składniki
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki
  • 160 g maku
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 50 g płatków migdałowych
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Masło roztopić w garnku o takiej objętości, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Następnie dodać mak i chwilę pogotować go w tym tłuszczu mieszając, aby się nie przypalił. Dosypać cukier. Zdjąć garnek z kuchenki, mieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia cukru. Poczekać aż zawartość garnka ostygnie. W tym czasie  odłożyć połowę migdałów, a resztę drobniutko posiekać. Rozdrobnione migdały oraz parę kropli olejku migdałowego dodać do garnka i wymieszać. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonej masy makowej dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie połączyć z resztą składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę.  Wierzch udekorować pozostawionymi płatkami migdałowymi. Placek makowy piegus piec około 35 minut w temperaturze 180°C.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Piegus – placek makowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.