Pieczone warzywa na talerzu z grillowanymi udkami.

Pieczone warzywa

Pieczeń lecz nie z mięsa, rzecz to niespodziana - spróbuj  marchwi, cebuli, dyni, bakłażana!

Dla tylu osób Dla 6-8 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g marchwi
  • 800 g bakłażana (2 sztuki)
  • 1 mała dynia piżmowa (ok. 800 gram)
  • 150 g cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Bakłażana opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić wnętrze z pestek i pokroić w grubą kostkę. Obraną cebulę podzielić na grube cząstki. Wszystkie warzywa włożyć do większej miski, dodać sól, pieprz ziołowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, trzy łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Następnie wysypać na przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć. Polać po wierzchu pozostałą oliwą i posypać tartą bułką. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.

Moja propozycja:

Do pieczonych warzyw znakomicie pasują udka na ostro lub z grilla. Warzywa są świetnym dodatkiem do innych mięs a także do ryb.

Pieczone warzywa bardzo dobrze smakują również na zimno.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Pieczone warzywaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.