Pieczeń lecz nie z mięsa, rzecz to niespodziana - spróbuj marchwi, cebuli, dyni, bakłażana!
Dla 6-8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 200 g marchwi
- 800 g bakłażana (2 sztuki)
- 1 mała dynia piżmowa (ok. 800 gram)
- 150 g cebuli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1-1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki tartej bułki
- sól
Sposób wykonania
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie talarki. Bakłażana opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Dynię obrać ze skórki, oczyścić wnętrze z pestek i pokroić w grubą kostkę. Obraną cebulę podzielić na grube cząstki. Wszystkie warzywa włożyć do większej miski, dodać sól, pieprz ziołowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, trzy łyżki oliwy z oliwek i wymieszać. Następnie wysypać na przygotowaną blachę, równomiernie rozłożyć. Polać po wierzchu pozostałą oliwą i posypać tartą bułką. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.
Moja propozycja:
Do pieczonych warzyw znakomicie pasują udka na ostro lub z grilla. Warzywa są świetnym dodatkiem do innych mięs a także do ryb.
Pieczone warzywa bardzo dobrze smakują również na zimno.
0 komentarzy do: “Pieczone warzywa”Dodaj swój