Pieczona makrela Pachnąca ziołami prowansalskimi i czosnkiem, podana z upróżonymi jabłkami, chrupiącą sałatą i ziemniakami. Gratka nie tylko dla smakoszy ryb.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 makrele
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa z rzepaku lub oliwek
- sól
Sposób wykonania
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Makrele dobrze umyć, poodcinać głowy, osuszyć i poukładać na blaszce. Ryby skropić oliwą, dobrze ją rozsmarować od strony na której przywiera do papieru. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i każdą makrelę posmarować nim oraz włożyć do jej wnętrza. Podobnie postąpić z ziołami prowansalskimi. Na końcu posypać lekko solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 do 25 minut w zależności od wielkości makreli.
Moja propozycja:
Do pieczonej makreli dobrze smakują ziemniaki z wody posypane koperkiem, upróżone jabłka oraz sałata zielona w sosie winegret wzbogacona nasionami słonecznika.
0 komentarzy do: “Pieczona makrela”Dodaj swój