Upieczona makrela na talerzu z dodatkami.

Pieczona makrela

Pieczona makrela Pachnąca ziołami prowansalskimi i czosnkiem, podana z upróżonymi jabłkami, chrupiącą sałatą i ziemniakami. Gratka nie tylko dla smakoszy ryb.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 makrele
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • oliwa z rzepaku lub oliwek
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Makrele dobrze umyć, poodcinać głowy, osuszyć i poukładać na blaszce. Ryby skropić oliwą, dobrze ją rozsmarować od strony na której przywiera do papieru. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i każdą makrelę posmarować nim oraz włożyć do jej wnętrza. Podobnie postąpić z ziołami prowansalskimi. Na końcu posypać lekko solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec 20 do 25 minut w zależności od wielkości makreli.

Moja propozycja:

Do pieczonej makreli dobrze smakują ziemniaki z wody posypane koperkiem, upróżone jabłka oraz sałata zielona w sosie winegret wzbogacona nasionami słonecznika.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Pieczona makrelaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.